Pocetna Kultura Povelja Matiji Bećkoviću

Povelja Matiji Bećkoviću

237
1
Podelite

U Kulturnom centru na Zlatiboru u ponedeljak, 4. oktobra, održane su osme „Pesničke vatre zlatiborske“. Manifestacija koja je u prethodnih godina slavila Ljermontova i Disa, Dantea, Bojića i Šekspira, Bertolta Brehta, Desanku Maksimović, Antona Pavlovića Čehova ovaj put je upriličena u čast 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Ovom prilikom predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, uručio je Povelju „Pesničkih vatri zlatiborskih“ znamenitom srpskom piscu i akademiku, Matiji Bećkoviću koji je upalio veliku vatru na Šumatnom brdu kod Spomenika.

Program u Kulturnom centru Zlatibor počeo je scenom iz predstave „Idiot“. Monolog je izvela glumica Ivana Žigon, koja je u Moskvi dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u ovoj predstavi. Svi posetioci ovogodišnjih „Pesničkih vatri zlatiborskih“ su imali priliku da čuju i njeno izvođenje pesme „Kosovo polje“ Matije Bećkovića koji je, takođe, govorio svoje stihove.

U programu su učestvovali i gosti sa Beogradskih međunarodnih susreta književnika koji su uvek prisutni na „Pesničkim vatrama zlatiborskim“. Ove godine su se u slavu 200 godina od rođenja Dostojevskog i u čast Matije Bećkovića predstavili svojim pesmama Goran Vračar, pesnik iz Istočnog Sarajeva, Radenko Popović, pesnik iz Crne Gore, kao i Mirjana Ranković Luković pesnikinja iz Čajetine. Glumci užičkog Narodnog potorišta Divna Marić i Slobodan LJubičić, govorili su delove čuvene ljubavne pesame Matije Bećkovića – Vera Pavladoljska.

Manifestacija “Pesničke vatre zlatiborske” je kulturna manifestacija koja doprinosi uspostavljanju neposredne međunarodne kulturne saradnje u oblasti književnog stvaralaštva. Svake godine se održava tokom jesenjih meseci u vreme Međunarodnog susreta književnika, a posvećena je nekom od značajnih domaćih i svetskih pesnika. Organizatori manifestacije su opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Udruženje „Međunarodni festival sportskog filma“ u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije i Kulturno-prosvetnom zajednicom.

1 komentar

Ostavite odgovor