Pocetna Kultura Sve karte prodate

Sve karte prodate

688
0
Podelite

Sve karte za 26. Jugoslovenski pozorišni festival, koliko ih je bilo moguće pustiti u prodaju u skladu sa trenutno važećim epidemijskim merama, prodate su iako repertoar nije bio objavljen. Za Ardalione će se od 1. do 7. novembra takmičiti sedam predstava nastalih u pozorištima u regionu, a pod sloganom „Pričaj mi o nežnosti“

Ovogodišnji, 26. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ biće održan u svom ustaljenom terminu, prvoj nedelji novembra, od 1. do 7., a kako je rečeno na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena selekcija, sve karte su prodate za nekoliko sati i to u promotivnom periodu po veoma povoljnim cenama iako repertoar festivala još nije bio objavljen. Tako je, od mogućih 585 karata, koliko je kapacitet pozorišta, poštujući sve trenutno važeće epidemiske mere koje je propisao Krizni štab, prodato 197.

U takmičarskoij selekciji festivala biće prikazano sedam predstava: „Sedam strahova“, Bosansko narodno pozorište Zenica, prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, „Pučina“, Jugoslovensko dramsko pozorište, prema komadu Branislava Nušića i u režiji Egona Savina, „Znaš ti tko sam ja“, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, autorski projekt reditelja Ivana Penovića, „Đokonda“, Crnogorsko narodno pozorište, prema komadu Viktora Lodata i u režiji Dušanke Belade, „64“, Atelje 212, prema komadu Tene Štivičić i u režiji Alise Stojanović, „Strah – jedna topla ljudska priča“, Narodno pozorište Pirot, autorski projekat reditelja Igora Vuka Torbice i „Zelena čoja Montenegra“, koprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica i Festivala Budva Grad Teatar, prema romanu Mome Kapora u saradnji sa Zukom DŽumhurom, režija Nikita Milivojević. Zanimljivo je da će festivalska publika prvi put imati priliku da gleda predstavu Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb.
Predstavljajući repertoar festivala, koselektor Bojan Munjin je između ostalog rekao da u regionu nije bilo velike pozorišne produkcije, osim u Srbiji, naročito u beogradskim pozorištima. Pogledano je preko 70 predstava u regionu neke uživo, neke preko videa. Odabrane imaju svoj život, pravljene su u specifičnim sredinama odakle dolaze.

-Ovo je festival regije, „Bez prevoda“ to već svi znamo godinama, a svaki festival, pa i ovaj užički, ima vlastiti život a to su sve predstave zajedno. Uvek vredi ponoviti, da je naš festival, festival dobre pozorišne priče, dobrih glumaca i teatara za Užice, njegovu publiku i sve drage goste. Toga smo se uvek držali i držimo se i dalje – rekao je Munjin i istakao:

-U ovom vremenu u kojem živimo koje nije opasno samo medicinski, nego je opasno i civilizacijski, ono je nesigurno, puno straha, jedino što nam ostaje a čemu na neki način služi i teatar, a to je – pričaj mi o nežnosti. To je ono što nas još uvek drži kao ljude zajedno, ta toplina nam daje snagu umesto nekog leda i straha što nas čini anksioznim, što je možda još puno gore nego fiziologija. Pokušaćemo da pričamo o nežnosti na ovom festivalu kroz predstave koje su različite.-

Gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, predsednica Saveta 26. JPF-a, između ostalog je izrazila zadovoljstvo što će festival, bez obzira na tešku epidemiološku situaciju i na sve okolnosti koje su prisutne, biti održan. Posebno je raduje slogan festivala- Pričaj mi o nežnosti.

-Iskreno verujem da u svetu u kojem su prilično urušene neke prave ljudske vrednosti treba afirmisati pozitivna osećanja, a jedan od načina je da se to učini je i pozorišna umetnost – rekla dr Jelena Raković Radivojević i istakla:

-Grad Užice sa Narodnim pozorištem čini sve da ova prestižna kulturna manifestacija sačuva renome koji je tokom proteklih godina stekla. Uvek može bolje i više i svakako da tome stermimo. Nadamo se i verujemo da ćemo uspeti da u vremenu koje je pred nama osnažimo festival novim sadržajima. Raduje nas dolazak pozorišnih umetnika u Užice i uverena sam da gostoljubivost Užičana ni ovog puta neće izostati.

Zoran Stamatović, direktor Narodnog pozorišta, JPF-a i koselektor, istakao je da će ovaj, 26. JPF ostati upamćen po tome što je sve karte prodao pre nego što je objavio selekciju.

-To govori o plebiscitarnoj podršci građana ovom pozorištu i festivalu i zahvaljujem im se – rekao je Stamatović i istakao da će Narodno pozorište učiniti maksimalne napore da što veći broj građana vidi predstave, eventualno da bude i direktnog prenosa van zgrade da ne bi bile kršene propisane epidemijske mere zaštite od širenja virusa korona.

-Svi smo navikli da živimo na način koji nas tera da pandemiju uvažavamo i borimo se protiv nje. Mi ćemo sto posto poštovati sve mere, koje je država donela da zaštiti svoje građane, one koji rade na sceni i oni koji su u publici, a da ih ne uskratimo za umetnički doživljaj. U junu smo pokazali da možemo festival da organizujemo i sada sam siguran da ćemo izneti i ovaj. Sve naši gosti biće bezbedni, u hotelima i u pozorištu – istakao je Stamatović

Nemanja Ranković, umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice i JPF-a, najavio je bogat prateći program festivala, a treba podsetiti da je za 26. JPF Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 3,5, a grad Užice 2,5 miliona dinara.

Ostavite odgovor