Pocetna Kultura Pet novih zajedničkih izdanja

Pet novih zajedničkih izdanja

216
0
Podelite

Povodom 9. oktobra, Dana grada, Istorijski arhiv Užice organizovao je promociju zajedničkih izdanja sa Arhivom Republike Srpske: „Mostovi na krivoj Drini“ izdanje na srpskom i na engleskom jeziku, „Petar drugi Petrović NJegoš“, „Dr Stevan Moljević – izabrani tekstovi“ i „Kralj Petar drugi Karađorđević“.
Dr Aleksandar Savić, arhivski savetnik u užičkom Istorijskom arhivu, između ostalog je podsetio da je knjiga Željka Markovića „Mostovi na krivoj Drini“ već poznata javnosti, kao i izložba koja ju je pratila, a gostovala je u brojnim gradovima u Srbiji, ali i u regionu. Potom je priređeno i izdanje ove knjige na engleskom jeziku uz podršku i EU. Knjiga „Petar Petrović NJegoš“ izdata je uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete i kulture RS i Republičkog sekretarijata za vjere.

-Ova knjiga doprinosi daljem proučavanju života i dela Petra Petrovića Njegoša. Kao što vidimo i danas u ovim turbulentnim vremenima pogotovu u bratskoj Crnoj Gori, Njegoševo delo, njegov lik, uopše njegov stvaralački, politički i diplomatski život ponovo dolazi do preispitivanja. Već nekoliko decenija svedoci smo i pokušaja revizije istorije i baš zato su značajni svi ovi naši zajednički poduhvati na očuvanju kulturnog nasleđa i istine koja je na našoj strani. U knjizi je prikazan čitav Njegošev život, od rođenja, školovanja, poseta istoku, zapadu, rušenju njegove kapele. Videli ste i sami da je Njegoš u nekim programima potpuno i izbačen, pa je proglašen i genocidnim pesnikom. Mi kao srpski narod i intelektualci, treba dobro da se založimo da jedan takav velikan zauzme svoje mesto u istoriji, književnosti i umetnosti. Ova knjiga će, svakako, u tome pomoći – rekao je dr Savić i istakao da je skoro sav tiraž ove knjige poklonjen značajnijim bibliotekama u Srbiji i okruženju, svim univerzitetskim bibliotekama i fakultetima sa namerom da se život i delo Petra Petrovića Njegoša nastavi da proučava i da Njegoš ostane „na mestu gde je i bio, na visokom pijadestalu našeg naroda“.

Knjigu „Kralj Petar drugi Karađorđević“ Momčila Vukovića Birčanina priredili su Željko Marković i Vesna Lučić, a njegovo kraljevsko visočanstvo Aleksandar Karađorđević, kako je sam kazao, sa velikm zadovoljstvom je prihvatio da bude pokrovitelj izdanja „ove veoma zanimljive, ali, takođe, i veoma važne i značajne knjige“ o njegovom ocu, koju je napisao njegov lični sekretar, oficir Momčilo Vuković Birčanin. Knjiga je svedočanstvo koje „čuva istinito i tačno sećanje na prošla vremena“, a „jedino čuvanjem istinitosti se možemo postarati da se pogrešna dela iz prošlosti ne ponove“.

-U knjizi je potpuno prikazan život i rad kralja Petra drugog Karađorđevića. Možda će istoričarima i istraživačima biti interesantno, a mislim da će čitaoci biti vrlo zadovoljni ovim svedočenjem iz prve ruke – rekao je Savić.

O knjizi „Dr Stevan Moljević – izabrani tekstovi“ govorili su priređivači, Bojan Stojnić, direktor arhiva RS i istoričar dr Gojko Malović, bivši arhivista u Arhivu Jugoslavije. Prema rečima Stojnića, dr Stevan Moljević (Rudo 1888- Sremska Mitrovica 1959) „spada u neponovljive ljudske veličine, a to su nacionalni radnici koji su za srpski narod i državu, za jugoslovensku državu, dali sve a od nje nikada u životu nisu tražili ništa“. Stojnić je dataljno prezentovao bogatu biografiju ovog srpskog i jugoslovenskog pravnika, advokata, političara i publiciste, predsednika Jugoslovensko-francuskog kluba, predsednika Jugoslovensko-britanskog kluba, predsednika Rotari internacional kluba i član Centralnog nacionalnog komiteta Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, autora dela „Homogena Srbija“ i tako dalje.

Dr Gojko Malović govorio je o značaju i vrednostima delovanja i rada dr Stevana Moljevića.

Prema rečima Dušana Popovića, nekadašnjeg direktora Arhiva Republike Srpske, a sada predsednika Udruženja arhivskih radnika RS i urednika zajedničkih izdanja, Arhiv RS bio je inicijator da se uspostavi saradnja sa užičkim Istorijskim arhivom kroz zajedničke projekte, tako da su i ove izuzetno kvalitetne i značajne knjige, plod te dugogodišnje saradnje.

-Kao glavni i odgovorni urednik sam izuzetno ponosan zbog ovih izdanja. Inače, izdavačka delatnost je veoma nedefinisana, a mi se borimo i uspevamo da izdajemo knjige i pokrijemo troškove iako nas aktuelna vlast i RS i Srbije ne prepoznaje u pravom smislu- kaže Dušan Popović i ističe da se saradnja ova dva arhiva nastavlja i u narednom periodu.

Bojan Stojnić, direktor Arhiva RS podseća da je u četiri nove knjige uložen ogroman intelektualni trud predanih arhivista, istoričara, ljudi koji su posvećeni svom poslu iz dve arhivske institucije.

Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice, podseća da je saradnja između užičkog Istorijskog arhiva i Arhiva RS uspostavljena još 2005., ali su rezultati bili vidljiviji od 2015. godine. Odvijala se kroz razmenu stručnih iskustava, zajedničkih izdanja i izložbi.

-Sve što radimo daje smisao dokumentima koje je donela Vlada Republike Srbije i Vlada RS u oblasti očuvanja zajedničkog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, Sporazum o specijalnim vezama a kasnije i Povelja o srpskom kulturnom prostoru koja je potpisana 2019. godine u Sremskim Karlovcima i u kojoj se kaže da granice ovog kulturnog područja nisu određene ni politikom ni državom već onim što je odredilo našu sudbinu i naše živote, a baš o tome govore ova zajednička izdanja. Ova dva dokumenta dala su nam povod da učvrstimo našu saradnju kroz izdavanje knjiga i zajedničkih izložbi, a u narednom periodu biće obogaćena i novim sadržajima – ističe Marković i navodi da je planirano da naredne godine ova dva arhiva zajednički objave nove dve knjige.

Ostavite odgovor