Pocetna Društvo Dan preduzeća i slava JKP „Duboko“

Dan preduzeća i slava JKP „Duboko“

471
0
Podelite

U Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice obeležen je Dan preduzeća i slava Tomindan. Tim povodom mr Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“ zahvalio se zaposlenima koji rade veoma težak i odgovoran posao navodeći da je preduzeće osnovano pre 16 godina a pre 10 godina počelo je sa prijemom prvih količina komunalnog otpada iz devet opština i gradova osnivača. Do sada je primljeno preko 700.000 tona otpada.

-Od 2011.godine kada smo počeli da primamo prve količine otpada i danas kada to uporedimo značajno je teže raditi. Razlog su veće količine otpada koje dobijamo u „Duboko“, zatim oprema koja je prvo bila za primarno selektovan otpad, a sada se još radi i pomešani otpad. Svake godine se sve veće količine otpada tretiraju i pred nama su veliki izazovi koje iz dana u dan rešavamo-istakao je Milovanović.

JKP“Duboko“ počelo je da prima i kabasti otpad, posebno da ga sortiraju a tretman će se odvijati na drugačiji način. Svake godine uvode novine u poslovanju kako bi se otpad tretirao kao u drugim evropskim zemljama.

-Kroz modernizaciju Centra za selekciju i proširenje tela deponije biće omogućen prijem otpada iz lokalnih samouprava koje su osnivači, sa ciljem da što više selektujemo a sve manje deponujemo i da na taj način produžimo radni vek deponije-.

Po rečima direktora Milovanovića u proteklom periodu realizovani su projekti prekogranične saradnje Užica i Tuzle. U toku je treći projekat koji je počeo u martu 2020.godine a završava se u avgustu naredne godine. Kroz taj projekat biće nabaljena nova oprema i šreder koji će tretirati kabasti otpad koji će dalje biti plasiran u cementnu industriju.

Podsetimo da su prvi kamioni u ovom preduzeću kupljeni 2012.godine i do 2020. nije nabavljeno ništa novo. Za godinu ipo dana nabavljena su dva kamiona, prikolica, viljuškar, bager, kontejneri za prevoz otpada i za to je uloženo 56 miliona dinara. U toku je nabavka novog kompaktora čija je vrednost oko 300.000 evra. Do kraja godine biće investirano iz sopstvenih sredstava preduzeća oko 750.000 evra.

-U JKP „Duboko“Trenutno radi 88 radnika i postoji potreba za još većim radnim angažovanjem u Centru za selekciju. Dobili smo saglasnost za još 10 radnika, a jedan deo od njih već radi na određeno tako da će biti zaposleni na neodređeno vreme-rekao je Milovanović.

Ovu poslovnu godinu završiće sa gubitkom jer je niska cena deponovanja. Osnivačima je dat predlog da se cena transporta i deponovanja poveća od 1.januara 2022. godine. Kako je objasnio direktor Milovanović -poskupelo je gorivo, rezervni delovi i drugi imputi za proces proizvodnje. Od osnivanja preduzeća ovu cenu nismo menjali, a videćemo da li ćemo dobiti saglasnost-.

U okviru svečanosti jubilarne nagrade za 10 godina rada dobilo je 19 radnika ovog preduzeća.

Ostavite odgovor