Pocetna Društvo Crni bor za čistiji vazduh

Crni bor za čistiji vazduh

279
1
Podelite

U Parku prijateljstva na Pori kod igrališta, počelo je pošumljavanje sadnica crnog bora u okviru realizacije projekta „Udahnimo život prirodi“ koju već unazad dve godine Grad Užice uspešno sprovodi zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Sada će biti zasađeno ukupno pet hiljada sadnica crnog bora na pet lokacija na području grada, osim na Pori, u Omladinskoj ulici, u Krčagovu, na Malom Zabučju i na Ibiševom guvnu.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, pošumljavanje je jedna od redovnih aktivnosti koje Grad sprovodi radi poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja aerozagađenja. Tako je u prethodne dve godine na 14 hektara posađeno 36.000 mladih stabala.

-Sa pošumljavanjem nećemo stati. Nastavićemo pošumljavanje i narednih godina, ali će Grad Užice i dalje ulagati i u druge aktivnosti koje utiču na smanjenje aerozagađenja kao što je sufinansiranje mera energetske efikasnosti i gasifikacija. U toku sledeće godine gradićemo i poslednju kotlarnicu koja će sa mazuta biti konvertovana na gas. Sve ove aktivnosti sprovodimo jer nam je osnovni cilj, prioritet prioriteta, zdravlje naših građana – istakla je gradonačelnica.

Nada Jovičić, član Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, podsetila je da drveće čisti vazduh, da su „pluća planete“.

-Jedno stablo je, zapravo jedan zeleni respirator. U prilog tome govori činjenica da jedno zdravo i odraslo stablo prikupi iz atmosfere oko 22 kilograma ugljen dioksida na godišnjem nivou, a u atmosferu, za isti vremenski period, emituje onoliko kiseonika koliko je neophodno za disanje dva odrasla čoveka. Iz tog razloga nam je neophodno da zelene površine povećavamo iz godine u godinu, posebno u urbanim sredinama gde je nivo kiseonika u proseku šest posto niži u odnosu na ostale teritorije i ne samo kroz projekte pošumljavanja u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Mi smo, na primer, i u prethodnom periodu imali akcije koje je finansirao i grad „16.000 stabala za 16.000 ložišta“. Preporučujemo našim građanima i da samoinicijativno sade stabla na svojim parcelama, u dvorištima, ne samo kroz akcije koje sprovodi grad, već i nevladina organizacija „Zeleni razvojni centar“ – „Posadi svoj hlad“ koja će biti i ove, kao i prethodne dve sezone – istakla je Nada Jovičić.

1 komentar

 1. M A Z U T !
  G L I N E N I U G A LJ !
  Mazuta i glinenog uglja (ugalj sa 30-40% gline) se resite pre svega, pa onda pricajte price za Branka Kockicu!
  Crni visoko kancerogeni dim od mazuta je kuljao do maja ove godine iz iz Bloka Zlatibor, iz Decijeg dispanzera, povremenoi iz zgrade gde je katastar, a cini mi se i iz zgrade zeleznicke stanice.
  To pricajte kada vam dodje premijerka, kako da se zabrani taj glineni ugalj i kako da nestane mazut, umesto sto se smeskate i tapsete po ramenu!
  Vi ste vlast i u republici, vi i vasa stranka, a svi vi skupa takvi vec 35 godina, sa malom pauzom od 3 samo godine. Zabranite takav ugalj da se prodaje, pa onda Branko Kockica i price o drvecu i liscu!

Ostavite odgovor