Pocetna Društvo Užički studenti i paraolimpijci o inkluziji

Užički studenti i paraolimpijci o inkluziji

622
0
Podelite

Udruženje studenata i Pedagoški fakultet u Užicu organizovali su tribinu pod nazivom ,,INKLUZiJA” na kojoj su sa studentima razgovarali naši proslavljeni paraolimpijci Miloš Zarić, Nebojša Đurić i Ivana Petrović. Oni su podelili svoja iskustva i kako su im saobraćajne nesreće promenile živote, koliko im je pomoglo bavljenje sportom, ali su govorili i o izazovima sa kojima se kao osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju.

Prof. dr Jasna Maksimović sa Pedagoškog fakulteta za „Vesti“ je govorila o značaju ove tribine navodeći da vodi grupu predmeta koji se bave inkluzijom u društvu, obrazovanju i sportu.

-Studenti su zaista zainteresovani za ovu temu i organizovanje tribine je bila njihova ideja. Želeli su da čuju od osoba sa invaliditetom kakve imaju prepreke u životu i ko im daje podršku. Cela ta priča i studentska inicijativa se uklopila u predmete koje predajem, tako da moram da ih pohvalim jer su spremni ne samo da organizuju akcije već i da pomognu osetljivim društvenim grupama-istakla je profesorka Maksimović.

Nikolina Šaponjić, iz Studenskog parlamenta rekla je da pored izučavanja predmeta na fakultetu, ovom tribinom pokazuju i koliko je važno praktično se sa tim upoznati i u svakodnevnom životu.

-Želeli smo da pokažemo da iako imaju smetnje, osobe sa invaliditetom u životu i školovanju se možda čak i više bore nego oni koji nemaju te probleme. Naši poznati paraolimpijci svojim iskustvima u životu upućuju poruke svima nama i ukazuju nam koliko je važno da svi shvatimo kako je važno boriti se za svoje ciljeve- istakla je Nikolina.

Miloš Zarić, užički proslavljeni paraolimpijac rekao je da se njegova priča odnosi na greške koje se dešavaju i koje čoveku potpuno promene život, ali i na podršku koju je imao od porodice i prijatelja.

-Prvo bih hteo da se zahvalim Pedagoškom fakultetu, profesorima, svim organizatorima i studentima što su nas pozvali da učestvujemo i promovišemo naš sport. Inkluzija u sportu je veoma značajna za sve nas osobe sa invaliditetom, kao i zbog „pokretanja“ drugih osoba da se uključe u sport, pa čak i rekreativno- naglašava Zarić.

On ističe da je veoma važno rešiti barijere kao što su prepreke za ulazak na fakultet, škole, bolnice, sportske centre, benzinske pumpe…da mogu pristupiti kao i svi drugi da bi funkcionisali kao sav normalan svet i da nema razlika.

-Kad dostigneš neki rezultat i postaneš neko i nešto, tada te ljudi prepoznaju, vide u tebi borca. Tako je i u životu, kada uspeh prepoznaju onda počinju da ti pomažu da ostvariš i druge ciljeve.-istakao je Zarić.

Ivana Petrović, paraatletičarka i reprezentativka poručuje da svako treba da pronađe ono što njemu odgovara jer jedino tako može uspeti.

-Meni je sport u krvi, deo mene i bilo je logično da se time bavim. Ali to ne znači da će svima odgovarati ovakva vrsta sporta. Bilo je teških odluka, velikih odricanja ali uz pomoć porodice i prijatelja sve je to laganije prošlo, makar u mom slučaju-objasnila je Petrović.

Nebojša Đurić, paraolimpijac naglašava da mu je u početku bilo veoma teško i da svi različito podnose probleme. Moja poruka je da se ugledaju kao što sam to ja učio na moga druga Miloša. Kasnije su došli rezultati, ali bitno je pronaći motivatora i da je on uspeo u tome što radi.

-Bitno je samo krenuti, raditi i verovati u to što radite, a istrajnost će dovesti do rezultata u svim oblastima u životu. Sport pravi veliku razliku u odnosu na običan život jer mi je pružio mogućnosti da upoznam druge ljude i zemlje. Sve radim od srca i svaka medalja me čini neizmerno srećnim, a porazi me dovode do suza. Treba živeti i podeliti svoja iskustva sa drugima, motivisati ih za sve što rade-zaključio je Đurić.

Naši uspešni sportisti pozivaju i druge osobe sa invaliditetom da dođu, vide i ako žele oprobaju se u sportu. Na njima je da odluče da li im to odgovara. Ovo je profesionalan sport koji zahteva ozbiljne i naporne treninge, ali od toga žive i tako se bore kroz život.

Oni koji dođu u klub imaju sve uslove od opreme, sprava, treninge i pomoć, poručili su učesnici tribine odgovarajući na pitanja studenata.

Ostavite odgovor