Pocetna Ekonomija Dobri poslovni rezultati a ogromna neizvesnost

Dobri poslovni rezultati a ogromna neizvesnost

606
0
Podelite

-Dosadašnja proizvodnja nam nagoveštava da ćemo ove godine ostvariti preko 51 hiljadu tona hladno valjanog programa što je rekord. Imaćemo još oko 12 hiljada tona toplo valjanih traka za tržište. Dobit će biti znatno iznad planirane tako da bi po svemu ovome ova godina trebalo da bude i jedna od boljih u fabričkoj istoriji-istakao je Ninko Tešić generalni direktor „Impol Sevala“. Procenjuje se da će izvoz za ovu godinu biti oko 150 miliona evra, usvojen je predlog o novom investicionom ciklusu za narednih pet godina vrednim oko 30 miliona evra, a ova godina biće završena sa prosečnom neto zaradom od oko 95.000 dinara

Dan Društva „Impol Seval Valjaonica aluminijuma“, 27. oktobar, 46 godina od početka rada i 19 od uspešno sprovedene privatizacije, obeležen je skromno kao i prošle godine i bez okupljanja penzionera i gostiju shodno trenutnoj situaciji koju je uzrokovala pandemija virusa korona. Zbog nepovoljne epidemijske situacije na konferenciji za novinare koja je organizovana ovim povodom, nisu prisustvovali predstavnici „Impola“ iz Slovenske Bistrice, većinskog vlasnika sevojničke fabrike.

Generalni direktor „Impol Sevala“, Ninko Tešić, podsetio je da je prošla godina za ovu fabriku koja je okosnica privrednog razvoja Zlatiborskog okruga, bila izuzetno teška. Počela je normalno, ali je ubrzo došla pandemija virusom korona, pa je sredinom godine, od avgusta do novembra, nastao veliki pad tražnje koja se oporavila pred kraj godine i u decembru je njen skok bio izuzetno veliki, skoro četiri puta veći u odnosu na uobičajenu što je iznenadilo i menadžment u fabrici. Sve u svemu, „Impol Seval“ završio je prošlu godinu sa neostvarenim planom proizvodnje, ali sa pozitivnim finansijskim rezultatom i izvozom na nivou prethodnih godina.

Zahvaljujući oporavku tražnje, „Impol Seval“ je u proteklih devet meseci ove godine, januar –septembar, ostvario proizvodnju u hladno valjanom programu od 37.794 tone što je za 2,6 odsto manje od plana za ovaj period, ali je za 25,8 posto više od ostvarenja u istom periodu u prošloj godini. Istovremeno, proizvedeno je 9.093 tone proizvoda za dalju preradu u Impol. d.o.o. Slovenska Bistrica. U obojenom programu ostvarena je proizvodnja od 9.405 tona što je za 20,1 posto veće od ostvarenja u istom periodu lane.

-Ova proizvodnja nam nagoveštava da ćemo ove godine ostvariti preko ili oko 51 hiljadu tona hladno valjanog programa što je rekord. Imaćemo još oko 12 hiljada tona toplo valjanih traka za tržište. Dobit će biti znatno iznad planirane tako da bi po svemu ovome ova godina trebalo da bude i jedna od boljih u fabričkoj istoriji – istakao je Ninko Tešić.

Izvoz za prvih devet meseci „Impol Seval“ je ostvario u vrednosti od oko 122,6 miliona evra što je više od vrednosti izvoza koji je fabrika u prethodnim godinama ostvarivala na godišnjem nivou. Procena je da će godina biti završena izvozom vrednim preko 150 miliona evra. Inače, „Impol Seval“ izvozi oko 96 odsto od ukupne proizvodnje, a i dalje se najveći izvoz, oko polovine ukupne proizvodnje, realizuje na tržištu Nemačke gde su, prema rečima Tešića, i najstabilnije cene i uslovi poslovanja.

U oblasti investicija, „Impol Seval“ je početkom godine završio strateški projekat tople valjaonice u okviru kojeg je urađena rekonstrukcija i modernizacija valjačkog stana za toplo valjanje V-2, nabavka peći za homogenizaciju i zagrevanje blokova Otto Junker, rekonstrukcija frez mašine i testere. Ukupna vrednost ovog investicionog projekta je oko 30,1 milion evra.

-Ovaj posao trajao je duže od plana, ali sada sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je sve zavrpšeno i da su postignute sve ugovorene performanse i izmirene finansijske obaveze prema svim dobavljačima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta – istakao je Tešić i naveo da je Strategija razvoja Društva za period od 2021. do 2026. usvojena i da su njome predviđena nova investiciona ulaganja u visini od 30 miliona evra.

-Naime, završetkom kapitalnih investicionih projekata u toploj valjaonici stvoreni su uslovi za proizvodnju kvalitetnijih toplo valjanih traka veće težine. Time se otvara prostor za čitav niz novih investicija vezanih za livničke kapacitete, hladnu valjaonicu i ađustažne mašine. Tako je za puno korišćenje povećanog kapaciteta tople valjaonice planirano ulaganje u novu livnu bateriju, ali i u revitalizaciju postojeće livničke opreme u iznosu od oko 12 miliona evra. Predviđena nova ulaganja u hladnu valjonicu na nivou su od oko osam miliona, a najveći deo se odnosi na ključni investicioni projekat, rekonstrukciju valjačkog stana za hladno valjanje. Opredeljenje ove fabrike je kroz Strategiju razvoja, da idemo što više u bojeni program jer se radi o proizvodima sa velikom dodatom vrednošću. Tu treba da tražimo budućnost fabrike – pojasnio je Tešić. U okviru novih insticija planirana su i ulaganja u ekološke projekte od oko 3,5 miliona evra.

U ovoj godini isplaćene su dividende akcionarima Društva za 2019. i 2020. u iznosu od dva miliona evra. Održana je stabilna tekuća likvidnost uz smanjenje kreditne zaduženosti za 2,78 miliona evra. Prosečno isplaćena neto zarada zaposlenima bez zarada menadžmenta za prvih devet meseci je 85.607 dinara, a očekuje se da će ostvareni proizvodni rezultati do kraja ove godine omogućiti isplatu „trinaeste plate“, odnosno, nagrade svim zaposlenima u visini prosečne mesečne zarade.

-Mislim da će „Impol Seval“ ovu godinu završiti sa prosečnom neto zaradom za zaposlene, bez zarada menadžmenta, od oko 95.000 dinara – istakao je Tešić.

Inače, broj zaposlenih u fabrici sa 30. septembrom ove godine je 646. Svim zaposlenima je povodom Dan Društva isplaćena jubilarna nagrada u iznosu od 20.198 dinara.

-Ovaj trenutak u poslovanju „Impol Sevala“, ali i srpske, evropske i svetske privrede veoma je nepredvidiv, jer ga karakteriše nestabilnost. Imamo dobar poslovni rezultat, ali i ogromnu neizvesnost. Ne znamo u kom pravcu će sve ovo otići. Mnogo toga nije u našim rukama i ne zavisi od nas pa je to veoma nezgodno. Za sada nemamo velikih problema sa snabdevanjem repromaterijala, mada su lanci snabdevanja u svetskoj ekonomiji pokidani i veliki broj fabrika u Evropi i svetu ima problem u tome. Nama se to jedino za sada odražava u nabavci magnezijuma. Imamo uplaćenih do tri meseca avansa, a to se ne isporučuje. Cena je sa 2.200 evra po toni skočila sedam i više puta. Problem je što je komletna evropska proizvodnja magnezijuma prebačena u jednom momentu u Kinu. Sve fabrike su pozatvarane, zadnja je zatvorena naša „Bela stena“ u Boljevcu. A u Kini sada su zaustavljene fabrike jer nema dovoljno struje – navodi Ninko Tešić.

-Ne vidimo šta će biti naredne godine sa energentima. Mi smo prošle godine potpisali ugovor sa Elektroprivredom Srbije za 2022. i imamo veoma povoljnu cenu. Videćemo da li će se ugovor ispoštovati, a nadam se da hoće i da nećemo imati problem sa električnom energijom. Što se tiče gasa, potpisali smo ugovor sa „Srbijagasom“ do oktobra iduće godine, naftna je formula po pitanju formiranja cena, a takve uslove ima i „Srbijagas“ od „Gasproma“. Ali ako se tu nešto promeni, onda se menja i naš ugovor. Nadam se da nećemo imati velikih problema, a valjda će se i situacija u vezi energenata u svetu smiriti – navodi Tešić.

-U formiranju cene našeg gotovog proizvoda, cena aluminijuma je nezavisna stavka. Mi prodajemo po ceni u koju ulazi cena aluminijuma na berzi plus naša prerada. Loše je kada na berzi značajno raste cena aluminijuma, onda nam treba mnogo više obrtnih sredstava da bismo finansirali proizvodnju dok ne dođe priliv pa onda moramo da povećamo zaduženost kod banaka. Srećom, to sada ne radimo iako je cena aluminijuma na berzi veća za hiljadu evra po toni, jer trenutno iz povećane dobiti koristimo sredstva za finansiranje nabavke sirovina. Dokle ćemo tako moći, videćemo. Osim toga, ako raste cena aluminijuma, onda raste i cena naših proizvoda i onda smo nekonkurentni u odnosu na neke druge materijale, kao što je čelik, koji mogu da zamene aluminijum u pojedinim vrstama industrije – pojašnjava Tešić.

Ostavite odgovor