Pocetna Društvo XX “IN WIRES”: Tako zvuči „glas iskustva“

XX “IN WIRES”: Tako zvuči „glas iskustva“

299
0
Podelite

Jubilarni, XX Međunarodni bluz i rok festival “IN WIRES”, pod pokroviteljstvom Grada Užica, u organizaciji Udruženja građana „Glas iskustva“ i ove godine održan je u Gradskom kulturnom centru od 21. do 23. oktobra

Nakon otvaranja, koje je podrazumevalo i otvaranje izložbe užičkog pisca i slikara Radojka Laka Veselinovića u holu GKC, prvi dan nastavljen je u Klubu, u opuštenoj atmosferi, kakvu je zahtevalo Veče posvećeno Branku Marušiću-Čuturi.

O Čuturi, jednom od začetnika srpskog rokenrola, koji je u svojim osamdesetim i dalje izvodio muziku sa dečačkom energijom, a koji je početkom godine preminuo, govorio je Živko Ivković, Čuturin prijatelj, dugogodišnji rok novinar iz Šapca. Veče su upotpunili hitovi 60-ih i dokumentarni video materijal o Branku Marušiću.

Koncertni dani, petak i subota započinjali su radionicama gitare, koje su vodili David Neškoski iz makedonskog benda Crossroads blues band i Elias Zaikos iz benda Blues Wire, iz Grčke.

Prvi koncertni dan otvorili su domaćini, The Highlanders i zagrejali salu i atmosferu za nastupe Crossroad Blues Band iz Prilepa i zagrebački Mississippi Queen, koji već decenijama stvaraju muziku i izvode je širom sveta, a „In wires” festival bio je jedinstvena prilika da naszupe pred ljubiteljima svoje muzike u Užicu.Užičani su otvorili i drugo koncertno veče- poznati užički muzičari okupljeni u bend „Užička republika“ bili su prvi uz koje je publika počela da đuska, nakon čega je usledio nastup mladog i energičnog Nikola Čubrilo benda iz Beograda.

Do kraja večeri na bini je ostala grčka Blues Wire trojka, bend koji je pružio osnovu za grčku bluz scenu i bio velika inspiracija mnogim mlađim muzičarima, dok se njihov vođa Elias Zaikos smatra najvažnijim izvođačem bluza u zemlji, ali i šire.

Već tradicionalno, Festival je zatvoren zajedničkim atraktivnim nastupom muzičara iz ova tri benda, što je za njih, ali i publiku bilo posebno zadovoljstvo.

 

Organizatori ističu da su i ove godine zadovoljni rezultatima rada i pripreme Festivala, koji grad Užice čini gradom koji daje značajan doprinos kulturnoj decentralizaciji i kvalitetnijoj kulturnoj ponudi regiona.

Kako navode, na njemu su za ovih 20 godina nastupali mnogi užički, srpski bendovi, bendovi iz regiona, ali i iz celog sveta, a jedini kriterijum je kvalitet.

Ostavite odgovor