Pocetna Društvo Moderno opremljena četiri kabineta

Moderno opremljena četiri kabineta

914
0
Podelite

-Učenici i profesori su kroz praktičan rad učestvovali u uređenju školskog prostora -rekla je Danijela Nenadić, direktorka škole

Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ nastavlja sa uređenjem i opremanjem prostora za izvođenje nastave u različitim područjima rada. Nedavno je završeno sređivanje dotrajalih prostora, opremanje novom opremom kao i korišćenje postojeće uz kreativna rešenja.

-Poseban značaj u tom radu imaju učenici i profesori koji su kroz praktičan rad učestvovali u uređenju školskog prostora. Ideja imamo puno i pored otežanog rada u ovim epidemijskim uslovima uspeli smo da ih sprovedemo u delo. Naša profesorka Vesna Ristić, arhitekta osmišljava i učestvuje u realizaciji svih ovih poslova -istakla je Danijela Nenadić, direktorka Tehničke škole „Radoje Ljubičić“.

U proteklom periodu za područje rada Saobraćaj od Ministarstva prosvete dobili su preko dva miliona dinara, tako da su ta namenska sredstva iskorišćena za opremanje kabineta za praktičnu nastavu.

-Tada nam je rečeno da smo jedina škola u Srbiji koja je kupila taj program za praktičnu nastavu gde se učenici na računaru mogu obučavati za pojedine operacije vozača. Nov kabinet smo uradili i za frizere u području rada Lične usluge. Izuzetno je savremeno opremljen i sada ima mesto i za muškog frizera, jer prema novom planu i programu to je kombinovani obrazovni profil i muški i ženski. Sve je urađeno u prostoru koji nije bio u funkciji, a sada opremljen frizerski salon biće maksimalno korišćen za izvođenje praktične nastave učenika gde će oni raditi sa modelima-navodi direktorka Nenadić.

Ona dodaje da je treći kabinet za područje rada Geodezija i građevinarstvo gde učenici odrađuju deo posla sa nastavnicima na uređenju enterijera i opremaju ga za vežbe i teorijsku nastavu. Četvrti je za području rada Tekstilstvo i kožarstvo za koji je adaptiran prostor za praktičnu nastavu radi obezbećenja boljih uslova.

-Četiri kabineta za četiri područja rada su osavremenjena, sređena i prijatnija su za učenike kako bi sa elanom sticali buduća znanja. Svi imamo otežan rad, ali smo uglavnom te poslove obavljali na raspustu, a deo koji rade učenici su u okviru blok nastave. Teško jeste, ali imamo mnogo ideja za ubuduće- ističe naša sagovornica.

Što se sredstava tiče deo je od ušteda, jer su neki poslove pomereni za naredni period kako bi završili opremanje kabineta. Deo sredstva obezbedila je i lokalna samouprava. U školi izdvajaju da im problem predstavljaju dotrajala vozila za nastavu saobraćaja i to moraju rešavati u narednom periodu. Nastavljaju da konkurišu sa projektima kod Ministarstva prosvete, ali i za energetsku efikasnost jer im je u planu i zamena dotrajale stolarije. Potrebno je da se odradi i fiskulturni blok, mokri čvorovi…

Ove godine nameravaju da završe i deo fasade prema kružnom toku. Za to su iz Grada opredeljena sredstva, ali su im potrebna i dodatna radi nastavka uređenja i opremanja prostora. Kada se bude radio deo fasade, za obnovu murala, direktorka Nenadić kaže da trenutno nemaju sredstva, jer je to veliki poduhvat i zbog angažovanja umetnika koji će to raditi. Poslednji put rekonstrukcija murala rađena je 2011.godine.

Dodajmo, da ove školske godine Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ upisaće tehničara drumskog saobraćaja, tehničara unutrašeg transporta i vozača motornih vozila u području rada saobraćaj, arhitektonskog tehničara i geometra u građevinarstvu, u ličnim uslugama frizera i dva specijalna odeljenja za šivača tekstila i molera. Obrazovni profili vozač i frizer su trogodišnji, a šivač i moler su takođe trogodišnji za decu sa posebnim potrebama.

Novi obrazovni profil?

Ove godine ćemo ukoliko nam bude odobreno u plan upisa ući sa novim obrazovnim profilom Geodetski tehničar -geometar u četvorogodišnjem trajanju. Stručni kadar imamo kao i veći deo nastavnih sredstava, a od poslodavaca smo dobili informacije da postoji potreba za ovim profilom i da vlada potražnja za tim kadrom. Nadamo se da ćemo ih školovati jer je zadnja generacija geometara iz ove škole izašla pre 25 godina. Učenici koji završe ovaj smer vrlo brzo bi mogli da dođu do posla.