Pocetna Čajetina VENCI NA SPOMENIK ĐENERALA SMILJANIĆA

VENCI NA SPOMENIK ĐENERALA SMILJANIĆA

723
0
Podelite

Povodom godišnjice proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine na spomenik armijskog đenerala Krste Smiljanića u centru Zlatibora vence su položile delagacije Opštine Čajetina i Udruženje potomaka ratnika ,,Major Kosta Todorović” iz Užica. Srbija danas obeležava i praznik ujedinjenja, slobode i nacionalne zastave.

– Prvi svetski rat Krsta dočekuje kao komandant Drinske divizije koju je predvodio u nizu operacija na drinskom frontu i povlačenju preko Crne Gore i Albanije. Desetkovanu vojsku je uspeo da oporavi i motiviše i povede u ono što je za mnoge bilo nemoguće – osvajanje Kajmakčalanskog masiva – podsetila je predsednica Udruženja ,,Major Kosta Todorović” Miljka Pilčević.

Solunski front se prostirao od albanske obale do reke Strume, na kome su se savezničke snage borile sa Centralnim silama. Ostao je prilično stabilan uprkos lokalnim akcijama sve do velike savezničke ofanzive 15. septembra 1918. godine čiji je rezultat kapitulacijom Bugarske i oslobođenjem Srbije. Poginuli vojnici na frontu su sahranjeni u sklopu srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku i Solunu i ostalim srspkim vojnim grobljima u Makedoniji.
Đeneral Krsta Smiljanić rođen je 17. decembra 1868. godine u Ljubišu, a preminuo 14. maja 1944. godine u Beogradu.
Jedan od velikih srspkih vojskovođa, ban Zetske banovine, komandant proslavljene Drinske divizije u toku rata 1914 -1918. godine, jedan od najbližih saradnika Vojvode Putnika, čovek dobra srca i plemenit kakvog su ga mnogi poznavali. Godine nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu proveo je u Beogradu u kućnom pritvoru u izolaciji od strane neprijatelja.
Njegovi Zlatiborci podigli su mu velelepni spomenik 2008. godine na Kraljevom trgu, rad
akademskog vajara iz Užica Branka Tijanića.
Polaganje venaca i odavanje pošte đeneralu Krsti Smiljaniću i svim srpskim junacima u prvom svetskom ratu pratila je harmonika pesnika Dragana Popovića Kuruzlije i pesma Ilije Markovića, članova užičkog Udruženja potomaka ratnika koji su na Zlatiboru izveli nekoliko patriotskih pesama među kojima ,,Kreće se lađa francuska”.