Pocetna Društvo DAN AKADEMIJE STRUKOVNIH STUDIJA ZAPADNA SRBIJA

DAN AKADEMIJE STRUKOVNIH STUDIJA ZAPADNA SRBIJA

561
0
Podelite

Akademija strukovnih studija Zapadna Srbija obeležila je treću godinu postojanja i rada. U
okviru programa održana je svečana akademija, radionica „Primena mašinskog učenja u okvirima akademskog i strukovnog obrazovanja“, otvorena je izložba umetničke zbirke Akademije i promocija diplomiranih studenata odseka, dodeljene nagrade i zahvalnice studentima i zaposlenima.

Dr Ljubica Diković, predsednik Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija koju čini odsek Užice i Valjevo čestitala je svim nagrađenim, ali i diplomiranim studentima na stečenim zvanjima strukovni inženjeri, menadžeri, ekonomisti i strukovne medicinske sestre.

-Mi imamo puno razloga da budemo zadovoljni proteklom godinom a najvažniji rezultat je
akreditacija Akademije tako da smo sada akreditovana državna visokoškolska ustanova koja ima dozvolu za rad i izvodi akreditovane studijske programe. Sve smo to postigli u kratkom vremenskom periodu. Uspeh je i konstituisanje Saveta poslodavaca za razvijanje saradnje sa privredom, zatim Centar za karijerno vođenje i savetovanje studenata za dodatno sticanje znanja i veština da lakše dođu do posla i pripreme se za susret sa poslodavcima – naglasila je Diković Na Akademiji su po rečima Diković bili veoma uspešni i na polju međunarodne saradnje gde su dobitnici Erazmus povelje za visoko obrazovanje, a realizovali su projekte mobilnosti studenata i nastavnika.

Do 2025.godine će realizovati veliki i važan projekat sa eminentnim univerzitetom u Istanbulu u Turskoj. Dr Ljiljana Trumbulović, rukovodilac odseka Užice istakla je uspešnu realizaciju devet studijskih programa na osnovnim i četiri na master strukovnim studijama.

-Što se tiče studenata zadržali smo prošlogodišnji nivo tako da je na osnovnim studijama upisano 278 brucoša, a ukupno studira oko 600 studenata. Na master studije upisan je 71 student a ukupno studira 145 studenata na sva četiri studijska programa. Na osnovu podizanja praktičnog nivoa znanja studenata ove godine smo opremili dve laboratorije i to za mašinstvo i zdravstvenu negu.

Ove godine kako je navela Trumbulović aktivno su radili na promociji škole, organizovane su brojne radionice a realizuju se i brojni projekti. U planu je reakreditacija studijskih programa na osnovnim i akreditacija novog studijskog programa master unutrašnja arhitektura.

-Intenzivno radimo i sa privredom kroz uključivanje naših studenata kroz realizaciju stručne prakse. Ove godine je i oko 20 studenata završilo Zdravstvenu negu koji su i prva generacija na ovom studijskom programu-zaključila je Trumbulović.

Aleksandra Milutinović, završila je master studije Bezbednost i zdravlje na radu sa prosečnom ocenom 10, a majka je i troje dece.

-Želja za učenjem je pokretačka snaga ali je potrebna dobra organizacija vremena. Studiranje nije bilo lako, ali zahvalna sam svojim profesorima što su nam osim znanja preneli i životna iskustva. Pamtiču odnos studenata i profesora koji je stvarno bio najbolji moguči- rekla je Aleksandra.

Upitana za posao, kaže da je imala više ponuda ali će odluku doneti u skladu sa obavezama prema porodici.

Jovan Pavlović završio je osnovne strukovne studije smer Zdravstvena nega sa prosekom 10 i kako kaže nije mu bilo mnogo teško jer je pre studija završio Medicinsku školu u Užicu.

-Jedino nije bilo baš lako u uslovima pandemije koronavirusa zbog prakse koju smo trebali da imamo u bolnici. Ali izdvojio bih da su svi profesori bili tu za nas da nam olakšaju studiranje i život-dodao je Jovan.

Svi studenti su izrazili zahvalnost što je na Akademiji prepoznat njihov rad koji će opredeliti njihov životni put.

Tekst i foto: Dragica Cvijović