Pocetna Društvo Užičanstvenih sto godina Udruženja Užičana u Beogradu

Užičanstvenih sto godina Udruženja Užičana u Beogradu

747
0
Podelite

Svečanom akademijom u Domu vojske Srbije, u prisustvu više desetina zvanica, Udruženje Užičana u Beogradu, obeležilo je veliki jubilej, 100 godina od osnivanja. U toku programa prisutnima su se obratili predsednik udrženja, predsednica skupštine udruženja, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, predstavnici opštine Čajetina i naravno predstavnici grada Užica. Voditelji programa su bili poznata medijska imena Nataša Raketić i Nebojša Kotlajić, poreklom iz Užica.

Predsednik Udruženja Užičana u Beogradu Miloš Tucović rekao je da se nada da će za sledećih sto godina nada će biti više mladih, a da je svečana akademija samo prvi u nizu događaja kojima će ovo udruženje obeležiti 100 godina postojanja.

– Naš zavičaj je naša mladost, naša ljubav, naše Đetinjanje na Đetinji. Naš akademik Ljubomir Simović je nekada rekao „Nekadašnje Užice su prema sećanjima i pričama karakterisali bogat i slikovit jezik, bistrina, humor i duhovnost. Bogata pijaca, prijatne kafane, razvijen društveni život, zdrav vazduh, lepa i živopisna okolina“. U novijim pričama insistiralo se na pripadnosti Užičana, naprednim pokretima i na velikim slobodarskim tradicijama… U svakom slučaju u svim vremenima, bilo koji vetrovi da su duvali i bilo koji kriterijumi da vladali, Užičani su bili ponosni na svoj grad i svuda su isticali svoju „užičanesvenost“, rekao je Miloš Tucović, predsednik Udruženja Užičana u Beogradu.

Grad Užice ne nalazi se na velikim raskrnicama svetskih puteva, ne nalazi se na obalama velikih reka, ali u ovaj grad dolazili su znameniti ljudi, donosili svoje ideje, velike projekte. Ti projekti su dar tih darodavaca koima se danas poklanjamo, rekla je predsednica Skupštine udruženja Dragica Jevtović.

– Ovo je veliki dan, jer samo jednom u sto godina obeležava vek postojanja Udruženja Užičana u Beogradu. Pozdravljam Miliju Kneževića, koji 98 godina plete niti između grada na Đetinji i Užičana u Beogradu, našeg najstarijeg člana udruženja. Posebno pozdravljam našeg najmlađeg člana udruželja Isidoru Milošević, šest meseci, ona je za budućih sto godina sa nama, rekla je Jevtović.

Zamenik gradonačelnice Užica, Dragoljub Stojadinović je u ime svih Užičana čestitao jubilej i poželo da se i dalje drže zajedno i da promovišu svoj zavičaj.

– Mnogo je onih čija bi imena mogli danas da pomenemo, ali kako bi to potrajalo i nekoga bi smo mogli nehotice da izostavimo, treba istaći da nema oblasti ljudskog delovanja i stvaralaštva u kome se Užičani, bar u nekom trenutku nisu istakli. U mnogo čemu smo kroz istoriju bili prvi, a nekada i jedini. Ponosni smo i na užički duh, jednu od stvari koju moramo negovati i koja ne sme nikada nestati. Grad se može menjati vremenom, ali taj duh bi trebao ostati nad gradom, kako su nekad hroničari znali da kažu „šeher Užice“. Raduje nas svaki vaš dolazak u Grad na Đetinji, svako pominjanje Užica na čijoj kaldrmi je za mnoge od nas sve počelo, vaš ponos kad svoje poreklo ističete, rekao Dragoljub Stojadinović.

Pravo je zadovonjstvo i čast prisustvovati prvoj stogogodišnjici zavičajknog udruženja Užičana u Beogradu. I pre Užica i posle Užica, od Požeške kotline sve do Prijepolja, nekada je ovo udruženje bilo jedino za čitavu jugozapadnu Srbiju, zato je sa nama danas čitav erski kraj, rekao je ministar Nikola Selaković, koji je predsednik počasnog organizacionog odbora jubileja.

– Moraju i oni koji nisu iz našeg kraja da razumeju odakle takva ljubav prema Užicu. Kad god bi neko od Tometinog polja do Brodareva krenuo put Beogrda, bez obzira što je Tometino polje severnije išao bi prvo ka Užicu. Užice je taj prozor u svet, mesto odakle se odlazilo od kuće. Razmišljam često o tome šta je to što je Užice dalo Beogradu, osim najstarijeg udruženja. Gotovo da ne postoji važnija funkcija u našem društvu na kojoj se nije našao neko iz Užica i našeg kraja. Od šefa države, dovoljno je reći Miloš Veliki, a od njega počinje u novom veku, gotovo sve – rekao je ministar Selaković.

Veliki jubilej bio je i povod da se uruče zahvalnice onima koji su tokom godina dali veliki doprinos radu udruženja, a među njima je i Grad Užice. U Domu Vojske Srbije izloženi su slike, crteži, umetničke fotografije, kao i rukotvorine članova Udruženja Užičana u Beogradu.

U toku programa je prikazan i karak film o sto godina udruženja, reditelja Predraga Gage Antonijevića, a posetioci su uživali u zvucima trube orkestra Dejana Jevđevića i glasu mecosoprana, užičanke Tanje Obrenović, kao i u rečima spisateljice Mirjane Luković-Ranković.

Foto: Udruženje Užičana u Beogradu