Pocetna Društvo Dan čistih planina je svaki dan na gondoli

Dan čistih planina je svaki dan na gondoli

353
0
Podelite

„Da nam planina blista“ poručeno je iz JP „Gold gondola Zlatibor“ na Svetski dan čistih planina, 26. septembra, povodom kog je ogranizovana akcija čišćenja prostora na Torniku i međustanici gondole, kao i sadnje zelenila u kojoj su, pored zaposlenih, učestvovali đaci ekološke sekcije OŠ „Dimitrije Tucović“, kolege iz KJP „Zlatibor“, Parka prirode Zlatibor i JP „Srbijašume“. Podizanje svesti o čuvanju životne sredine, promena navika i skretanje pažnje javnosti na važnost ove teme samo su neki od ciljeva ovakvih akcija koje kontinuirano sprovodi zlatibroska Gold
gondola.

Zajedničkim snagama tokom akcije posađeni su borovi i ukrasno cveće, a otpad je uklonjen na Torniku i međustanici čime su omiljene stanice posetilaca spremne za jesenju sezonu. Ribničko jezereo predstavlja biser Zlatibora koji svojom lepotom čini atraktivnijim ovaj deo trase gondole zbog čega je potrebno posvetiti mu posebnu pažnju. Imajući u vidu značaj ovog jezera, zaposleni iz gondole se trude da svakodnevno brinu o održavanju njegove okoline.

„Gold gondola je već postala prepoznatljiva po svom društveno odgovornom angažmanu tokom cele godine i podizanju svesti u najvažnijim oblastima, a najviše ekološkim. Gondola je kao projekat deo prirode, a deo trase prelazi preko Parka prirode Zlatibor i mi smo obavezni da se ponašamo odgovorno prema životnoj sredini čime šaljemo poruku i ostalima da slede naš primer. Svetski dan čistih planina je prava prilika da se na ovaj način prisetimo odgovornosti svakoga od nas, kako pojedinaca tako i predstavnika privrede, u očuvanju zdrave životne sredine. Na međustanici smo posadili lukovice ukrasnog cveća čime smo dodatno ulepšali ovaj prostor tokom jeseni, a na Torniku i međustanici smo se potrudili da ukonimo sav otpad. U ovoj akciji pridružile su nam se kolege iz KJP „Zlatibor“, Parka prirode Zlatibor, JP „Srbijašume“, kao i deca iz ekološke sekcije OŠ „Dimitrije Tucović“ kojima se zahvaljujem na podršci i angažovanju. Moram napomenuti da su posetioci gondole izuzetno odgovoni i da ovde nema mnogo otpada, ali ovakve akcije su neophodne kao poruka kroz koju možemo uticati na promenu ponašanja svakog od nas“, rekla je direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić.

Podsetimo da je Gold gondola u prethodnom periodu organizovala nekoliko akcija uklanjanja otpada i sadnje zelenila na prometnim delovima trase, a u tom duhu će nastaviti i dalje na zadovoljstvo svih putnika i posetilaca Zlatibora, kao i meštana.

Ovaj dan obeležava se širom sveta kroz razne ekološke akcije u cilju jačanja svesti o značaju planina i zdrave životne sredine. Svetski dan čistih planina nas podseća koliko je važno da brinemo o prirodi i njenim raznolikostima.