Pocetna Kultura Predstavljena Strategija razvoja kulture grada Užica 2024-2029.godine

Predstavljena Strategija razvoja kulture grada Užica 2024-2029.godine

298
0
Podelite

Grad Užice zvanično će preuzeti titulu nacionalne prestonice kulture 21.marta od Grada Čačka. U okviru ovog projekta u saradnji sa Ministarstvom kulture i Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka prethodno je urađena i usvojena Strategija razvoja kulture grada Užica za period 2024-2029.godine.

Predstavljanju Strategije prisustvovali su predstavnici Ministarstva kulture, Zavoda za kulturni razvitak, opština Zlatiborskog okruga, ustanova kulture, udruženja i drugih organizacija.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica rekla je da će u ovoj godini narednih godina biti realizovani važni infrastrukturni projekti i programski sadržaji.

– Što se tiče Strategije kulture sigurna sam da smo na dobrom putu jer je urađena u saradnji sa sugrađanima i u skladu sa njihovim željama i potrebama. Grad Užice je već krenuo sa realizacijom određenih infrastrukturnih projekata tokom prošle godine, a nastavak je u ovoj godini, tako da će grad konačno dobiti Dečji kulturni centar,Galeriju keramike, legat i stalnu postavku u Narodnoj biblioteci i Narodnom muzeju… Građanima će biti dostupna i velika sala Gradskog kulturnog centra, kao i rekonstruisana kuća akademskog slikara Mihaila Milovanovića – navela je gradonačelnica.

Užice je grad kulture, a tome svedoči što je prva knjiga urađena u manastiru Rujan, prva centrala po Teslinim principima, zatim Užička republika, stvaraoci u književnosti, umetnosti…

– Strategija kulture je planski dokument koji je i garant da sve što započemo u ovoj godini prestonice kulture bude urađeno i nastavljeno. Akcenat u Strategiji je na kulturnom nasleđu, kao i uključivanje mladih da ne budu samo posetioci nego i kreatori sadržaja- istakao je Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užica i koordinator izrade Strategije.

On je dodao da postoji i inicijativa da se u Užicu oformi Zavod za zaštitu spomenika jer je grad sada u nadležnosti kraljevačkog Zavoda.

Mitrović je najavio i da će do kraja nedelje po prvi put biti raspisan konkurs za kulturu u iznosu od osam miliona dinara na koji će moći da se jave udruženja građana i pojedinci.

Dr Vuk Radulović, iz Ministarstva kulture naveo je da je cilj postizanje ravnomernog i infrastrukturnog razvoja u kulturi Srbije.

– Užice-nacionalna prestonica postaje centar kulturnih zbivanja na nivou cele zemlje-naglasio je Radulović.

Dodajmo, da če u okviru Užice – prestonica kulture 2024. biti oko 200 programa namenjih svim generacijama.