Pocetna Čajetina Mlekomat sa organskim mlekom na 1496 metara

Mlekomat sa organskim mlekom na 1496 metara

638
0
Podelite

Na najvišem vrhu Zlatibora, na Torniku u okviru “Gold gondola” bara postavljen je mlekomat za organsko mleko mlekare “Naša Zlatka” iz Krive Reke koja posluje u okviru “Zlatiborskog Eko agrara”. Mlekomat na Torniku jedinstven je u Srbiji i realizovan je u okviru projekta “Eko agrara” sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) vrednosti 20.000 dolara.

Kapacitet mlekomata je prodaja 200 litara organskog mleka dnevno, a pored njega u automatu sa bocama nalaze se u ponudi i organski sir i kajmak “Naše Zlatke”.

Direktor “Zlatiborskog Eko agrara” Marko Marić očekuje da će mlekomat na početnoj stanici skijališta doprineti kako prodaji tako i promociji organskih proizvoda “Naše Zlatke” koji sve više osvajaju tržište na kome su se pojavili pre tri meseca kada je okončana sertifikacija.

– Kroz program saradnje UNDPR-a i saradnje sa Vladom Švedske i Švajcarske koje su novčano podržale projekat ostvarujemo ideju da proizvodi naših proizvođača budu dostupni turistima iz cele Srbije i Balkana na ovom mestu – rekao je Marić, koji je najavio i mogućnost plasmana drugih poljoprivrednih proizvoda sa Zlatibora, poput suvomesnatih proizvoda, organskih jaja, meda na ovom mestu. Kapacitet “Naše Zlatke” je dnevna prerada hiljadu litara organskog mleka, i 2.000 litara konvencionalnog, a postavka mlekomata planirana je uskoro i u centru Zlatibora. Organsko mleko koje se prodaje na Torniku proizveli su poljoprivednici iz Jablanice, Stubla, Dobroselice i Mušveta. Kako kaže Marić trenutno imaju 11 kooperanata, od kojih je troje u procesu konverzije zemljišta u Branešcima i Šljivovici.

Direktorka “Gold gondole” Bojana Božanić podsetila je da se radi o integrisanom turističkom proizvodu koji je rezultat saradnje sa partnerima i čajetinskim javnim sektorom.

– Mlekomat je samo deo slagalice u ponudi tradicionalnih lokalnih proizvoda širem tržištu, masi ljudi koja dolazi na Zlatibor. Cilj nam je i da kroz druge proizvode “Gold gondole”, “branch suvenir”, “romantično putovanje” promovišemo lokalne proizvode – navela je Božanić uz reči da je sigurna da će ova inicijativa imati odjeka, kao deo slagalice koja se uklapa u razvoj turizma i poljoprivrede ove opštine.

Inovacioni biznis centar Zlatibor učestvovao je u projektu postavke mlekomata na Torniku. Direktor Darko Đurović kaže da je i ovaj projekat rezultat višedecenijske saradnje sa UNDP.

– I ovo je jedan od projekata koje smo ostvarili sa Kancelarijom za razvoj UN, a pre toga sproveden je projekat gradnje Auto-kampa na Zlatiboru i veliki projekat izgradnje “Gold gondole”. Ta plodna saradnja dovela je danas do toga da se na vrhu Zlatibora postavlja i mlekomat za organsko mleko što pokazuje da Zlatibor ide u pravcu razvoja organske proizvodnje i upotpunjuje svoju turističku ponudu organskim proizvodima, što je kuriozitet u Srbiji – rekao je Đurović.

Povodom ovog događaja priređena je degustacija, a pored organskog mleka “Naše Zlatke”, izvanrednog organskog sira i kajmaka mlekare iz Krive Reke posluženi su i proizvodi “Pršutare Zarić”.