Pocetna Čajetina „Agar“ može da bere i maline

„Agar“ može da bere i maline

497
0
Podelite

Na prvom Međunarodnom sajmu poljoprivrede u ruralnog turizma koji je počeo na Zlatiboru predstavljena je i robot-mašina, jedinstvena robotka platforma koja se može koristiti za mnoge radove u poljoprivredi koja može da zameni klasičan traktor sa priključnim delovima.

“Agar” može da bude i freza i kosilica, prskalica, a nosi čak i plugove. Na njemu se može instalirati i robotska ruka, koja bere voće, ali radi i prolećno orezivanje. Može mehanički da uništava korov .

Bere grožđe, a sa engleskim dodatkom može da bere i maline, zatim jabuke, šljive, a može i koristiti i za sadnju bilja.

Dovoljna je aplikacija na tabletu putem koje se definiše putanja za kretanje robot-traktora, zatim tačke po kojima radi i on samostalno izvršava misiju.

Može da radi u tri smene svakodnevno čime se štedi radna snaga, a ušteda je 15.000 evra godišnje ako radi u jednoj smeni, rečeno je na prezentaciji na Kraljevom trgu.

Poljoprivrednik može da planira svoju proizvodnju i kada ima i kada nema dovoljno radnika što je sigurnost.

Vredi kao dobar stan u Užicu i košta 75.000 evra, ali za razliku od kupovine stana za nabavku ove mašine poljoprivrednik može dobiti subvenciju Ministarstva poljoprivrede od 50 do 70 odsto.Rezultat je domaće pameti i saradnje “Koming kompjuter inženjering” i Mašionskog fakulteta u Nišu, a do kraja godine bi trebalo da isporuče tri komada poljoprivrednicima iz Niša, rečeno nam je tokom predstavljanja.

Ovo je prva robotska platform ovakve vrste u Srbiji , a na Sajmu poljoprivrede na Zlatiboru prikazan je i novi traktor Majevica koji uopšte ne zaostaje za sličnim poljoprivrednim mašinama iz Nemačke i Mađarske.

Ova firma iz Bačke Palanke proizvodi jedini domaći traktor i u svom asortimanu ima preko 70 različitih proizvoda, a njen moto je „Kupujmo domaće“.

Na parking u blizini zlatiborske sportske hale poljoprivrednu mehanizaciju izlaže preko 20 izlagača među kojima je poznati „Stefan“ iz Arilja.