Pocetna Galerija Neumorni putnik kroz tajna prostranstva

Neumorni putnik kroz tajna prostranstva

285
0
Podelite

Teatrolog Milenko Misailović (1923 – 2015) zapisao je da je Dragić Petrović Medoš neumorni putnik kroz tajna prostranstva od svog rodnog kraja do svekolikih daljina i odatle do svog duha i slikarskih poteza

Gradska galerija Užice priredila je izložbu koju čini oko četrdesetak dela, uglavnom ulja na platnu, užičkog slikara Dragića Petrovića Medoša (1934 – 2023) pod nazivom „Slikar nebeskih vidika“. Izložba je deo redovnog programa i ciklusa „Oni koje ne zaboravljamo“ posvećenog autorima čiji je rad i iskustvo prepoznat kao veoma značajan doprinos razvoju kulture i umetnosti u gradu i šire, a koja je ovog puta realizovana u okviru programa „Užice – Prestonica kulture Srbije 2024“. Izložba je otvorena do 31. maja.

Izložba, kojom se obeležava 90 godina od rođenja i podseća na značaj, vrednost i poetiku Dragića Petrovića Medoša, sadrži manji deo njegovog opusa koji obuhvata, prema pisanju Milete Nikitovića, preko hiljadu slika u različitim tehnikama, grafika, crteža i rešenja grafičkog dizajna. Izložena dela uglavnom su u vlasništvu kulturnih i drugih institucija i ustanova u gradu, ali i brojnih Medoševih kolekcionara. Prema rečima Zorana Cvetića, direktora Gradske galerije, izložba je deo raskošnog talenta Dragićaa Petrović Medoša koji je bio jedan od „časnih vernika umetnosti“. Sa Božom Kovačevićem, Milutinom Koraćem, Vjekoslavom Ćetkovićem, Radomirom Vergovićem i nekolicinom, obeležio je značajan period užičkog likovnog stvaralaštva.

– Užička likovna baština nezamisliva je bez njegovih dela u formi figuralne i slobodne kompozicije, mrtve prirode, portreta, a nadasve, pejzažnog slikarstva – rekao je Cvetić i istakao:

– Motivi Hilandara, Mileševe, Ljubostinje, Užica, Sirogojna, Zlatibora, Kremana, Karana na slikama Dragića Petrovića Medoša privlače nas svojom neposrednošću i iskrenošću slikarskog izraza.

Obrad Jovanović je govorio da je u Medoševom slikarstvu uvek postojala uzvišenost priče, pokreta i boja. Za Medoševe scene iz seoskog života Zoran Jančić je isticao da nose prizvuk poetskog intimizma, dok je Milenko Misailović zapisao da je reč o neumornom putniku kroz tajna prostranstva od svog rodnog kraja do svekolikih daljina i odatle do svog duha i slikarskih poteza.

Dragić Petrović Medoš rođen je u Karanu gde je, na porodičnom imanju, proveo i poslednje godine života. Gimnaziju je završio u Užicu, a školovanje nastavio u Novom Sadu gde je 1958. godine završio Školu za primenjenu umetnost. Samostalno je izlagao više od trideset puta, učestvovao u radu brojnih likovnih kolonija, studijski putovao po Evropi, Severnoj Americi i Meksiku. Bio je član ULUS-a od 1972. godine i imao je status samostalnog umetnika.