Pocetna Društvo Karavan ženskog preduzetništva u Užicu

Karavan ženskog preduzetništva u Užicu

362
0
Podelite

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) današnjom posetom Užicu nastavio je realizaciju projekta Karavan ženskog preduzetništva „Na kafi sa preduzetnicama“ koji je započet krajem februara sa ciljem da se podrže mali biznisi koje vode žene, kao i da se u direktnoj komunikaciji sa preduzetnicama razmotre izazovi u poslovanju i mogućnosti podrške. Karavan ženskog predutništva prilika je i da se preduzetnice međusobno upoznaju i povežu ali i da se predstave primeri dobre prakse.

Prema rečima Branislave Simanić, direktorke Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije, u okviru Karavana, u direktnom razgovoru, preduzetnice dobijaju informacije o tome šta sve država, kao i Privredna komora radi u podsticanju ženskog preduzetništva. U prilici su i da čuju koje su besplatne usluge koje pruža Privredna komora Srbije, a koje značajno mogu da unaprede njihovo poslovanje.

– U Republici Srbiji danas posluje trećina preduzeća i preduzetničkih radnji koje su vlasništvo žena i na to smo veoma ponosni. Srbija je u ženskom preduzetništvu u evropskom proseku što govori da je Vlada Republike Srbije prepoznala žensko preduzetništvo kao značajan resurs novog zapošljavanja. U narednom periodu nastavićemo intenzivno da radimo da bismo imali što veći broj žena preduzetnica. Karavan je jedan od događaja za koji se nadamo da može da podstakne žene koje do sada nisu bile preduzetnice i da ih ohrabri da pokrenu sopstveni posao, a da preduzetnice koje već obavljaju registrovanu poslovnu delatnost saslušamo i da im pomognemo da njihovi biznisi u budućnosti budu još uspešniji – rekla je Branislava Simanić.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević navela je da su sastanci poput Karavana prilika da žene preduzetnice dobiju informacije koje su važne za njihovo poslovanje, ali i da saznaju na koje mere i podsticaje mogu računati od države i lokalne samouprave.

– Kao grad pružamo podršku ženama preduzetnicama kroz subvencije za samozapošljavanje, za poljoprivredu, ali i kroz niz programa gde žene imaju prednost prilikom započinjanja i razvoja sopstvenog biznisa – istakla je gradonačelnica Užica.

Ana Lapčević, direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga pozvala je sve preduzetnice, ali i one koje polaniraju to da budu, da uvek kada im je potrebna podrška i informacije, mogu doći u RPK Užice koja će im pomoći na putu razvoja njihovog biznisa.

Vladana Rakić Buba iz agencije „Amigo travel“ iz Užica godinama je u biznisu i smatra da je u manjim, u odnosu na veće sredine, ipak lakše razviti sopstveni posao.

– Kada su moji iz udobnosti državnih poslova 2000 – 2002. godine krenuli da rade privatno, tada nije bilo lako. Međutim, ipak tokom svih proteklih godina izgradili smo prepoznatljiv brend na teritoriji, ne samo Užica već i zapadne Srbije i to sve sada ide dosta lakše. Naravno, nosimo se sa brojnim preprekama, sa birokratijom, ali ljudi nas prepoznaju, pa samim tim ima i posla, tako da nemamo velike probleme – rekla je Vladana Rakić Buba i poručila:

– Ako neko ima dobru ideju, dobru viziju, misiju, sopstveni posao je ipak nešto najbolje.

Ivana Kovačević, direktorka firme „Biozrnce“ koja se od 2005. godine bavi proizvodnjom kukuruznih proizvoda, posluje na teritoriji cele Srbije, ali izvozi i u BiH, kaže da je ženama važno sarađivati sa resornim institucijama, jer kada dođu problemi u poslu mogu se osloniti na njihovu podršku.

Okupljenim užičkim preduzetnicama obratile su se i Tijana Prica, novinar i komunikolog, Katarina Beljić, predsednik Sekcije za omladinsko preduzetništvo PKS, Snežana Borjan, preduzetnica i Suzana Perić, modna kreatorka.