Pocetna Društvo Dan diploma u Osnovnoj školi „Nada Matić“

Dan diploma u Osnovnoj školi „Nada Matić“

223
0
Podelite

Prvi put organizovan je Dan diploma u Osnovnoj školi „Nada Matić, а нa svečanosti su pohvanjeni svi učenici i nastavnici koji su ostvarili zapažene rezultate na takmčenjima, smotrama i konkursima u organizaciji Ministarstva prosvete.

Najviše plasmane na opštinskom nivou naših osvojilo je 150 učenika, na okružnom 87, međuokružnom 14, a na republičkim takmičenjima i smotrama je učestvovalo 30 učenika. Osam učenika je osvojilo neko od prva tri mesta, a 14 učenika čeka rezultate jer neka republička takmičenja tek slede. Preko 30 nastavnika je radilo sa učenicima da se ovakav uspeh postigne. Od učenika koji su osvojili najviše diploma i na republičkim takmičenjima su Marija Minić – drugo mesto na Republičkom takmičenju iz matematike, drugo mesto na Republičkom takmičenju iz informatike i računarstva, treće mesto na Republičkom takmičenju iz fizike, Vuk Filipović – drugo mesto iz informatike i računarstva, Dunja Bacetić – drugo mesto na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti i objavila prvu zbirku pesama, Đorđe Ristanović, Ivona Kuzeljević, Đorđe Guskić i Ognjen Đurđić – treće mesto na Republičkoj smotri „Znanjem za budućnost“

Direktorka Osnovne škole „Nada Matić“ Ivana Cvetković istakla je da -promocija uspeha i napredovanja učenika je jedan od strateških ciljeva naše škole jer se time motivišu učenici za dalji rad. Učenik vidi da neko ume da ceni njegov trud i zalaganje koje izlazi iz okvira obaveznog i uobičajenog, a time se, ujedno podstiču i učenici kojima treba dodatna motivacija. Prepoznavanje učenika koji postižu uspehe na različitim poljima i njihova posebna promocija, deo je Razvojnog plana škole. To je strateška ideja, jedna od preventivnih mera u borbi protiv nasilja i usmeravanje pažnje učenika na pozitivne primere iz okruženja, a to su upravo, njihovi vršnjaci-.

Ona je dodala da -zaista nije lako motivisati učenike za učestvovanje na takmičenjima jer je ovaj savremeni trenutak u kome se prosveta i celo društvo nalaze zaista pun izazova, gde su neke druge „vrednosti“ na ceni. Sadržaji koji su lako dostupni, kako preko medija, tako i preko društvenih mreža, uglavnom su puni senzacionalizma, nasilja i uvreda, što negativno utiče na formiranje jedne mlade ličnosti. Tu smo da im damo mogućnost da vide i nešto dobro, vredno, pozitivno, da se ugledaju na dobar uzor. Upravo stavljanjem uspešnih, vrednih i talentovanih pojedinaca u prvi plan, dajemo pozitivnu poruku svima, a posebno onim najmlađima, čije vreme tek dolazi-.

Na svečanosti hol škole bio je ispunjen učenicima, nastavnicima i roditeljima. Aplauzom su pozdravljali sve, a program je upotpunio hor starijih razreda škole, recital i vokalni i instrumentalni nastupi nagrađenih učenika.

Za Dan diploma su nagrađeni i pohvaljen i nastavnici, zatim predškolci i učenici od prvog do sedmog razreda.

– Učenike osmog razreda tek čeka poseban dan, kada će biti proglašenje „Đaka generacije“ i kada će im biti dodeljene diplome „Vuk Karadžić“, „Dositej Obradović“, kao i osvojene diplome na takmičenjima tokom školske godine. Zaista nam je bilo puno srce i sudeći po reakciji prisutnih učenika, oni umeju da prepoznaju istinske vrednosti, samo kada im se na pravi način predstave-zaključila je direktorka Cvetković.