Pocetna Arilje Očekujemo rast cene maline

Očekujemo rast cene maline

588
0
Podelite

Udruženje malinara „Vilamet“ iz Arilja učestvovalo je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede 13. juna na kome je ponovljen načelni dogovor o početnoj ceni maline ovogodišnjeg roda. Ovo Udruženje i dalje ne podržava ponuđenu cenu od 250 dinara i u danima koji predstoje očekuje rast cene u otkupu preko 300 dinara, jer kako kažu maline nema.

– Što se tiče ponudjene početne cene maline od 250 dinara i raspodele dobiti 60:40 u korist proizvodjača, udruženje „Vilamet“ ne podržava. Očekujemo u narednim danima rast cene u otkupu i realizaciju cene koju smo tražili na prvom sastanku u Vladi Republike Srbije. U vezi načelnog dogovora u četiri tačke izmedju udruženja i hladnjačara od 31. maja, a posredstvom Ministarstva poljoprivrede slažemo se sa predlogom formiranja Medjuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće i da svi akteri budu uključeni. Podržavamo da se pojača kontrola izvoza i uvoza maline „iz“ i „u“ Republiku Srbiju radi praćenja izvozne cene. Saglasni smo da se podrže napori Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija i Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine u vezi sa rekonfiguracijom potsticaja iz budzeta Republike Srbije. Želimo da se u potpunosti sagleda agrarni budzet. Udruženje Vilamet nastaviće da se zalaže za bolju otkupnu cenu 2024. godine i zastupaće isključivo interese proizvodjača malina – navodi Mileta Pilčević predsednik Udruženja „Vilamet“ iz Arilja koje okuplja i brojne proizvođače iz Požege, Ivanjice, Dragačeva…

Na kraju se dodaje da će u što hitnijem roku biti sprovedena Skupština udruženja „Vilamet“ i odlučivati o daljim koracima.