Pocetna Kosjerić Milijan Despotović novi član Slovenske akademije književnosti i umetnosti

Milijan Despotović novi član Slovenske akademije književnosti i umetnosti

249
0
Podelite

Upravni odbor Slovenske akademije književnosti i umetnosti u Varni (Bugarska) na sednici od 14. juna 2024. godine, primio je pet novih članova, među kojima je i srpski književnik i publicista Milijan Despotović (Subjel, 1952), koji živi i stvara u Požegi. Akademija okuplja pisce slovenskih jezika iz 24 države.

Predsednica akademije Elka Nagolova, posle obrazlaganja i usvojenih predloga obratila se novim članovima rečima:

– Zagrlimo srcem svih petoro članova i pozdravimo ih sa – Dobro došli među nas. Svaki od njih posvećen je ne samo svojoj ličnoj kreativnosti, već i društveno korisnim ciljevima i misijama.
Despotović, koga je ova vest zatekla na Zlatiboru kaže:

– Ovde sam obeležio tri decenije uredničkog truda u književnim novinama „Svitak“ i sa suprugom Danicom, jubilej zajedničkog života, pet decenija. Hvala slovenskom književnom bratstvu za odavanje priznanja mom stvaralačkom trudu. Nadam se da ću uprkos godinama koje usporavaju moje napore, imati šta još da kažem. Neka nas koren i vera u jeziku, spajaju, uprkos neprirodnim razdvajanjima druge vrste.

Ovim značajnim akademskim članstvom, od pisaca poreklom iz Zlatiborskog okruga, ranije su proglašeni: Ljubomir Simović, Emir Kusturica, Milovan Vitezović, Dragan Dragojlović, Dragan Jovanović Danilov, Radomir Roko Andrić i Miroslav Todorović.