Pocetna Društvo Za „pametne sisteme“ upravljanja saobraćajem 15 miliona

Za „pametne sisteme“ upravljanja saobraćajem 15 miliona

297
0
Podelite

Za unapređenje bezbednosti saobraćaja kroz uvođenje pametnih sistema za upravljanje saobraćajem Ministarstvo za saobraćaj i infrastrukturu dodelilo je Gradu Užicu 15 miliona dinara, a ugovor je potpisan u petak, 21. juna kao i sa ostalih 13 lokalnih samouprava.

U pitanju je između ostalog i uvođenje sistema za kažnjavanje trenutnog prekoračenja brzine, odnosno sistema merenja brzine vozila koji ima mogućnost automatske detekcije prekoračenja brzine i prepoznavanja svake tablice koja prolazi kroz zonu pokrivanja kamere.

Zatim unapređenje signalizacije na pešačkim prelazima, i izmenljivih saobraćajnih znakova u zoni škola kao i postavljanje detektora o zauzetosti i slobodnim parking mestima. I na kraju dogradnja monitoring centra koji je zadužen za integraciju, praćenje i upravljanje video nadzorom.

U užem centru Užica predviđeno je postavljanje dva sistema za brojanje slobodnih parking mesta i to: sistem kamera sa analitikom koji prepoznaje tablice vozila i obaveštavaju o zauzetosti i vremenu zauzetosti parking mesta za invalide, tako da će na taj način biti sprečene zloupotrebe.

U užem gradskom jezgru predviđeno je postavljanje informacionih displeja na raskrsnicama bočnih ulica sa glavnom koji pokazuju broj slobodnih parking mesta, a korisnici i preko web aplikacije moći će da prate broj slobodnih parking mesta.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dodelilo je 200 miliona dinara bespovratnih sredstava za 14 gradova i opština za povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju medju kojim je i Užice.

Ugovori sa 14 lokalnih samouprava su potpisani za projekte unapređenja bezbednosti dece u zoni škola, svetlosnu signalizaciju, parkirališta za invalide, sisteme za pametno upravljanje saobraćaja i drugo.