Pocetna GKC Bogatstvo umetničkih izraza

Bogatstvo umetničkih izraza

148
0
Podelite

U holu Gradskog kulturnog centra Užice sinoć je otvorena peta izložba slika čiji su autori policijski službenici Policijske uprave Užice, Tanja Starčević, Dejan Sekulić i Željko Pavlović. Izložbu je organizovao Sindikat srpske policije povodom dana osnivanja ovog sindikata i Dana policije Srbije, a u saradnji sa Gradskim kulturnim centrom u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024. godine“. Izložba traje do 12. jula.

Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra, ovom prilikom, između ostalog je rekao:

– Ova izložba nas svake godine inspiriše raznovrsnošću i kreativnošću. Na večerašnjoj postavci možemo uživati u različitim pristupima, senzibilitetima i tehnikama, od Dejanovih ulja na platnu preko Željkovih kombinovanih tehnika i asamblaža do fantastičnih Tanjinih akvarela. Njihov rad ne samo da pokazuje bogatstvo umetničkih izraza već i snagu kreativnosti koja se skriva u svima nama. Ponosni smo što imamo priliku da budemo deo njihovog stvaralačkog puta.

Izložbu je otvorio užički akademski slikar Dragoljub Kaplanović rekavši da je ovo troje umetnika kojima slikarstvo nije profesionalno opredeljenje, dostiglo „zavidne visine u poznavanju i primeni tehnika i tehnologija kojima se služe i izražavaju u domenu likovne umetnosti“. Izloženi radovi govore o posvećenosti, znanju ovih umetnika, ali i da je „talenat ne samo božiji dar već i dužnost koja mora biti ispunjena“.

Tanja Starčević predstavila se akvarelom kojim, kako je rekao Dragoljub Kaplanović, „izražava svoj raskošni likovnjački dar“ i da joj na „tako uspešnoj materijalizaciji svojih dela i njihovoj majstorskoj tehničkoj realizaciji u jednoj od najzahtevnijih likovnih disciplina, mogu pozavideti i najbolji profesionalci“.

– Talenat je neophodan i jedna stvaralačka sila koja je neuiništiva uprkos svim teškim okolnostima. Mene u poslednje vreme život nije baš mazio, izgubila sam neke drage ljude i onda sam nekako smogla snage i čini mi se, iznedrila dela, koja su možda bolja nego prethodna i zbog toga sam veoma srećna – kaže Tanja Starčević za koju je akvarel primat, jer je najprefinjenija tehnika koja zahteva potpunu posvećenost.

– Kada prvi put uradite da nešto valja u akvarelu, ta tehnika vas potpuno osvoji. Tako je akvarel izabrao mene – ističe Tanja kojoj je slikarstvo sve, „meditacija, terapija, velika ljubav i strast“.

Dejan Sekulić se predstavio pejzažima u tehnici ulje na platnu. Za Dragoljuba Kaplanovića, Sekulića odlikuje „dobra crtačka potkovanost“ , ali i „bogat kolorit, ekspresivan pristup i istrajnost u radu“ i sve to može u dogledno vreme da mu obezbedi mesto među „vrsnim užičkim pejzažistima“.

Željko Pavlović predstavio se radovima izvedenim u tehnici ulje na platnu, sa „perfekcionistički“ ugrađenim, kako navodi Kaplanović, aplikacijama u 3D formi, a to pokazuje da „vlada odličnom slikarskom veštinom“ i da se ne boji eksperimenta.