Pocetna Društvo Užice u još dva projekta sa EU

Užice u još dva projekta sa EU

308
0
Podelite

U saradnji sa Evropskom unijom Grad Užice će realizovati još dva projekta, čiji je nosilac RRA Zlatibor, a realizuju se u partnerstvu sa opštinama Čajetina, Bajina Bašta i Požega.

Zelena i energetska tranzicija na teritoriji ITI Užice, prvi je projekat vredan 1,678,069 evra i podrazumeva uvođenje solarnih instalacija i zelenih rešenja u javne zgrade i prostore radi unapređenja energetske efikasnosti i ekološkog obnavljanja. Projekat uključuje solarne elektrane, zelene krovove i vertikalne vrtove na ključnim lokacijama kao što su Narodno pozorište u Užicu, Regionalni centar za dualno obrazovanje, sportska hala u Bajinoj Bašti, Poljoprivredna škola u Požegi i poslovna zgrada Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“. Projekat promoviše široko razumevanje zelene tranzicije i pokazuje opipljive koristi integracije obnovljive energije u javnu infrastrukturu.

Drugi je vredan 192.093 evra i odnosi se na izradu Studije jedinstvenog identiteta urbanih sredina na teritoriji grada Užica i opština Čajetina, Požega, Bajina Bašta i Priboj. Projekat ima pozitivan uticaj na preko 150.000 stanovnika a sama inicijativa nastoji da očuva i unapredi urbani karakter šireg urbanog područja Užica, promovišući održivi urbani razvoj fokusiran na identitetu.

Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 miliona evra za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije.