Pocetna Društvo Tražimo od nove gradske vlasti referendum o deponiji Duboko

Tražimo od nove gradske vlasti referendum o deponiji Duboko

384
0
Podelite

Udruženje građana „Da (ne) dišemo Duboko“ predalo je na gradskoj pisarnici inicijativu o raspisivanju referenduma kako bi se građani izjasnili o zatvaranju deponije Duboko s obzirom na zagađenje koje je izazvao požar. „Jedini zahtev Udruženja jeste da se deponija zatvori i stopiraju svi projekti na njenom daljem proširenju“, navodi Jovan Topalović iz Lunovog Sela ispred ovog udruženja.

Dodaje da je inicijativu svojim potpisima podržalo preko tri hiljade Užičana i da očekuje da će je danas formirana užička gradska vlast staviti ne dnevni red skupštinskog zasedanja.

– Požar se dogodio u maju mesecu, neposredno pre izbora. Građani Užica, meštani Lunovog Sela i okoline Užica su se organizovali i pokazali svoj bunt i nezadovoljstvo zbog ugroženosti imanja i svojih života ekološkom katastrofom nemarom rukovodstva deponije, gradskog rukovodstva, Ministarstva za zaštitu životne sredine i svih drugih odgovornih – podsetio je Topalović šta je prethodilo prikupljanju peticije kojom se od Grada Užica zahteva referendum. Kaže da će na referendumu građani odlučivati da li su za to da se proširi deponija ili su za njeno zatvranje, odnosno da li su za to da Duboko postane jedna megadeponija i da i dalje ugrožava život građana Užica i okoline.

– Ukoliko su građani Užica za proširenje deponije mi ćemo to podržati i ako budu protiv i to ćemo podržati. Kao inicijativa smo prikupili preko tri hiljade potpisa i sada kada je formirano novo gradsko rukovodstvo i biće i deponije kažemo da nismo odustali od borbe za čist vazduh, zemlju i vodu – navodi on. Ističe da je jedini zahtev Udruženja da se deponija zatvori i da se stopiraju svi projekti na njenom daljem proširenju. Topalović podseća da deponija nema upotrebnu dozvolu i da se meštanima sela niko nije obratio niti razgovarao šta dalje sa deponijom Duboko.