Pocetna Ekonomija Cenu maline kreira evropsko tržište

Cenu maline kreira evropsko tržište

256
0
Podelite

Rod maline je u ovoj godini značajno podbacio, pa se očekuje da u narednim nedeljama i mesecima dođe do povećanja otkupne cene, koja po prvobitnom dogovoru iznosi 250 dinara po kilogramu, rečeno je na jučerašnjem sastanku ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića sa predstavnicima Udruženja proizvođača maline „Vilamet“ i otkupljivačima. Dogovor je da se prati kretanje cene na evropskom tržištu i na osnovu toga formira cena.

„Bilo je različitih cena u opticaju, 300, 350 i 400 dinara. Nije realno da ja sad izlazim sa nekim konkretnim ciframa, ali realno je, jer maline jednostavno nema u očekivanim količinama, da dođe do korigovanja cene na više. Koliko će to biti moramo videti imajući u vidu i kretanje cene maline na evropskom tržištu pošto nismo mi jedini koji se bave proizvodnjom ovog voća“, rekao je Martinović.

Kako kaže, prvobitni dogovor je bio da početna cena bude 250 dinara za kilogram maline, a s obzirom na to da je ovogodišnji prinos prilično loš, ne samo u Srbiji već i u Poljskoj i Ukrajini, realno je da u narednom periodu dođe do povećanja cene maline.