Pocetna Društvo Ivanjdansko sabranje

Ivanjdansko sabranje

279
0
Podelite
Foto: Božidar photography

Na praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja – Ivanjdan, Udruženje za očuvanje gusala i narodne tradicije „Pravo u žicu“ po prvi put je obeležilo svoju slavu u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu.

Slava Udruženja započela je liturgijskim sabranjem i lomljenjem kolača, a zatim je izveden kulturno-umetnički program uz blagoslov njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa i Mitropolita žičkog G. dr Justina. Ideja Udruženja bila je da na interesantan i neobičan način prikaže slavske običaje uz osvrt na Ivanjdanske i da obnovi tradiciju prazničnih sabranja.

Foto: Božidar photography

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz prethrišćanskog perioda od kulta u kom se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu i početak žetve. Običaji su uglavnom posvećeni ženskom rodu. Pesma devojaka i pletenje venčića koji imaju lekovitu moć, a sam oblik kruga simbolišu trajanje. Pored ivanjskog cveća stavlja se i drugo bilje, koje na Ivanjdan ima posebnu lekovitu moć, a valja se kupati u reci ili jezeru, jer se veruje i da vode imaju lekovita svojstva.

Foto: Božidar photography

Pored člana Udruženja guslara Stefana Tomonjića, program su upotpunili počasni gosti guslar Saša Laketić i pevačka grupa Rade Jamina iz Višegrada. Takođe, etno-sekcija Požega izvela je odlomak iz dramskog komada „Slava – identitet Srba“, a devojke iz pevačke grupe „Dud“ izvele su etno pesme. Udruženje je iskoristio priliku da se zahvali svom strateškom partneru Pravoslavnom-sportskom udruženju „Sveta Srbija“ na višegodišnjoj podršci i saradnji, kao i Gradu Užicu čiji su predstavnici bili dragi gosti, ali i da najavi svoj naredni koncert 19. oktobra u Požegi.

Ivanjdansko sabranje organizovano je u okviru programa „Užice – prestonica kulture 2024“, sufinansirano od strane Gradskog–kulturnog centra, kroz projekte muzičkih festivala iz budžeta Grada Užica 2024.