Pocetna Društvo Sanacija posle izlivanja mazuta

Sanacija posle izlivanja mazuta

1229
0
Podelite

Usled izlivanja mazuta u reku Đetinju hitnom zajedničkom akcijom JVP „Srbijavode“ i svih nadležnih i stručnih službi započeta je sanacija, kao i primena svih neophodnih procedura kako bi se otklonilo zagađenje i sprečile štetne posledice po zdravlje ljudi, saopštili su iz JP „Srbija vode“.

Nakon naloga vodne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičke direkcije za vode, na teren su izašli stručne službe JVP „Srbijavode“ i nadležnih preduzeća, gde su utvrdili da je do havarijskog zagađenja došlo usled havarije u kotlarnici Zdravstvenog centra Užice i da je određena količina mazuta istekla u reku Đetinju u naselju Krčagovo.

Na više lokacija raspoređene su obučene i specijalizovane stručne ekipe vodoprivrednih preduzeća, kao i sama mehanizacija i oprema kako bi se sprečilo dalje izlivanje.

Kako bi se uhvatila naftna mrlja, na lokaciji vodozahvata “Sevojno”, za potrebe Valjaonice bakra postavljena je zaštitna plivajuća brana, dok su na nizvodnim deonicama postavljene u naselju Potočanje i Zlakusa, nakon čega će naftna mrlja biti skladištena i tretirana, a samim tim će se sprečite dalje oticanje mazuta i zagađenje reke Đetinje.