Pocetna Ekonomija “Vilamet”: Tražimo ozbiljnost, a ne prolongiranje odluke o ceni

“Vilamet”: Tražimo ozbiljnost, a ne prolongiranje odluke o ceni

252
0
Podelite

Udruženje malinara “Vilamet” iz Arilja saopštava da “na osnovu do sada održanih sastanaka na nivou Ministarstva poljoprivrede, otkupljivača i udruženja nije napravilo mnogo veći pomak, osim da otkupljivači odlagajući sa sastanka na sastanak žele da i dalje prolongiraju i odugovlače iznošenje povećanja cene za rod 2024. godine”.

– Ovim putem pozivamo sve otkupljivače koji učestvuju u otkupu i formiranju cena da sagledaju ozbiljnost u kakvom se stanju nalazi proizvodnja srpske maline i da samim tim dodje do usaglašavanja cena na istom nivou u celoj Srbiji, da se izjednači cena u svim krajevima, a samim tim i dalje dodje do povećanja cene – navode u saopštenju.

U njemu se dodaje da su “ariljski otkupljivači izašli sa otkupnim cenama od 250 do 260 dinara, ali dobar deo drugih otkupljivača ih ne prati, već je cena u pojedinim mestima Srbije 220-230 dinara”.

– Na sledećem sastanku očekujemo da dodje do povećanja cene do 300 dinara koju smo zahtevali, a da po potpisivanju ugovora otkupljivača i stranih kupaca dodje do još većeg povećanja cene preko 300 dinara – kažu iz “Vilameta” .

Poručuju da je “razočaravajuća stvar kojoj su otkupljivači doprineli sa niskim otkupnim cenama u 2023. i 2024.godine jeste da proizvodnja u Srbiji se polako gasi i da više kao zemlja nećemo biti lideri u proizvodnji malina, već postati jeftina radna snaga u svojoj zemlji”.