Pocetna Galerija Tajna objekata i njihovih senki

Tajna objekata i njihovih senki

360
0
Podelite

U Gradskoj galeriji Užice sinoć je otvorena izložba koju čini 14 instalacija (prostorni crtež), Radomira Kneževića (1957), profesora Likovne akademije u Beogradu pod nazivom „Na putu do neba“. Ova izložba, kao i sve druge programske aktivnosti Galerije ove godine, odvija se u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“, a trajaće do sredine avgusta.

Prema rečima Zorana Cvetića, direktora Gradske galerije, Radomir Knežević je tokom višedecenijskog stvaranja obimnog i raznovrsnog opusa, uobličavao vlastiti, autentičan umetnički izraz dosledno istražujući „biomorfne mogućnosti materije“.

– Iz rudimentarnosti materije on gradi manje ili više profilisane skulptorske oblike koji u prostoru galerije predstavljaju složene trodimenzionalne kompozicije. Tako na granici svetlosti i tame, organskog i htonskog, magijskog i simboličkog, nastaje novi jezik materije – rekao je između ostalog Cvetić i istakao da instalacije Radomira Kneževića, prostorni crtež, „ razbuđuju uspavane znakove ushićenja i razumevanja beskrajne ljudske priče o traganju za prirodnim likom, za prvim i poslednjim pitanjima „na putu do neba“.

– Ovakva postavka ne dovodi samo u pitanje mesto i funkciju skulpture kao umetničkog predmeta, već i našu sliku o sebi. Stoga ova izložba svakog posetioca poziva i na otvoren dijalog sa onostranim i nevidljivim trenucima spoznaje. Ti trenuci žive u umetničkom svetu Radomira Kneževića – rekao je Cvetić.

Radomir Knežević, vizuelni umetnik koji svoj rad bazira u interdisciplinarnom pristupu, prvi put izlaže u Užicu. Rođen je u Kikindi, a diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bio je na više rezidencija u Evropi. Radio je kao profesor na FLU u Beogradu, bio angažovan na beogradskom FPU, ali i na umetničkim akademijama u Republici Srpskoj. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Izlagao je u zemlji i svetu, mnogi su mu radovi u zbirkama u muzejima i galerijama u zemlji i inostranstvu.

Radomir Knežević je rekao da su pred užičkom publikom njegovi najzreliji radovi i ukazao na suštinu svoje izložbe o kojoj je, između ostalog, napisao u katalogu koji je prati:

– U pet soba Gradske galerije počelo je traganje za tajnom koja je skrivena između objekata i njihovih senki. U toj tajni primiče nam se i tajna svemirske svetlosti sa dalekih treptaja zvezda. Pruće od kog su objekti spajani nosi u sebi svetlost zvezde, ona mu je pomogla da izraste, da se izvuče iz tla, želelo je da se izdigne do tog svetla. Ovde mu je dat zadatak da se izdigne do beskraja, da postane ideja koja će da ponese misao skromnu. Iskazao sam poštovanje svakom tom izdanku, poštujući svaki tren njegovog rasta, svaki čvorić i trn, dišući u svaki prevoj i spoj ulivajući svojim dahom protoke smisla međusobnih zapleta. Misao o sazvežđu povratila mi je dah.

Radomir Knežević je pozvao posetioce da fotografišu izložbu tokom razgledanja i da svoje fotografije pošalju imejlom Gradskoj galeriji, a on će nagraditi autore dve najbolje fotografija svojim radovima.