Pocetna Čajetina Izložba „Dimitrije Tucović – radnički vitez“ u užičkom GKC-u

Izložba „Dimitrije Tucović – radnički vitez“ u užičkom GKC-u

162
0
Podelite

Izložba pod nazivom „Dimitrije Tucović – radnički vitez“ autorke Snežane Đenić otvorena je u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Postavku čine 24 panoa sa dokumentima, fotografijama i pismima koja prate životni put i politički rad Dimitrija Tucovića, od njegovog rođenja 1881. godine, u selu Gostilje, sve do pogibije u Kolubarskoj bici. Izložba je otvorena u okviru programa “Užice – prestonica kulture Srbije 2024”.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević otvarajući izložbu istakla je – da smo se okupili oko lika i dela Dimitrija Tucovića, radničkog viteza, Zlatiborca, Užičanina, pravnika, političara, novinara i publiciste, ali i istaknutog vođe i teoretičara socijalističkog pokreta u Srbiji i jednog od osnivača Srpske socijaldemokratske partije. Sve što je tokom života radio i čime nas je zadužio, sadržano je u ovoj izložbi koju sa posebnim zadovoljstvom otvaramo, ponosni na nasleđe koje nam je ostavio.

Gradonačelnica je pozvala sve sugrađane, a naročito učenike i mlade da pogledaju ovu vrednu postavku, ali i da pamte i narednim generacijama prenose, ko je bio čovek, čije ime nosi više od stotinu ulica, škola i ustanova širom Srbije.

O veličini i značaju Dimitrija Tucovića govorila je autorka izložbe Snežane Đenić, istoričarka i muzejski savetnik navodeći da iza sebe ostavio impresivno delo, 10 knjiga koje sadrže govore, prepisku, ćlanke, rasprave koje i danas predstavljaju izuzetan izvor ne samo za istoriju radničkog pokreta već i za vreme u kome je živeo i radio.

– Izložba je svojevrstan pokušaj da se od sačuvanih dokumenata rasvetli i ilustruje životni put i politički rad ovog velikog pacifiste koji spada u red znamenitih Srba.

U vreme kada je Tucović stupio u politički život u Srbiji nije bio moderan industrijski proletarijat, a radničku klasu tog doba činili su zanatski radnici, trgovački pomoćnici i šegrti, položaj radnika bio je veoma težak. Tucović je u takvim uslovima uspeo da organzuje moderan radnički pokret, da obrazuje Srpsku socijaldemokratsku stranku koja je bila jedinstvena pojava na političkoj sceni Srbije. Vodio je ogorčenu borbu za prava radnika i uspeo da najpre utiče na svest ljudi što je bilo od velikog značaja, a potom i na srpsko zakonodavstvo i da onima koji su bili obespravljeni i uniženi omogući što pristojniji život. U tome i jeste najveći značaj njegovog dela – istakla je Đenić, autorka izložbe.

Građa za potrebe ove izložbe pronađena je u mnogim institucijama kao što je Državni arhiv Srbije, Narodna vbiblioteka Srbije, Narodni muzej Užice, Biblioteka “Ljubiša R. Đenić”, Univerzitetska biblioteka u Ljubljani… obilje materijala o sebi i svom radu ostavio je sam Dimitrije Tucović.

Izložba je u velikoj sali GKC otvorena u naredne dve nedelje.