Pocetna Društvo Sredstva iz oportuniteta za značajne projekte

Sredstva iz oportuniteta za značajne projekte

256
0
Podelite

Grad Užice je na Javnom konkursu za dodelu sredstva prikupljenih po osnovu oportuniteta, odnosno, odlaganja krivičnog gonjenja, koje raspisuje Ministarstvo pravde Rrepublike Srbije, ove godine dobio oko 12,5 miliona dinara za realizaciju nekoliko značajnih projekata, izjavila je danas gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević. Deo ovih sredstava, u iznosu od 5,4 miliona dinara opredeljena su užičkom Narodnom muzeju za projekat „Rekonstrukcija fasade objekata 1 i 2 zgrade za kulturno – umetničku delatnost“, Prva osnovna škola kralja Petra II dobila je sredstva za zamenu starog nameštaja u nekoliko učionica, zatim OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu za nabavku foto – kopir opreme, Udruženje „Era“ za Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“, kao i Udruženje paraplegičara Zlatiborskog okruga. Prema rečima gradonačelnice Užica, podrška Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava izuzetno je značajna za realizaciju važnih projekata u Užicu, jer je ona u kosrist svih njegovih građana.

Narodnom muzeju Užice do sada je, tokom proteklih nekoliko godina, kako je navela dr Jelena Raković Radivojević, Ministarstvo pravde iz sredstava oportuniteta za zamenu stolarije, izdvojilo 7,5 miliona dinara.

Prema rečima direktorke Slavice Stefanović, zahvaljujući sredstvima koje je Narodni muzej dobio na ovogodišnjem Javnom konkursu kod Ministarstva pravde, do kraja godine biće zamenjen ostatak fasadne stolarije na zgradi 1 i time će Narodni muzej u potpunosti završiti zamenu stolarije, stare više od 80 godina na svoja oba objekta. Ona ističe da je zamena stolarije na objektima užičkog Narodnog muzeja kapitalan projekat za ovu ustanovu kulture koji je započet 2021. godine. Osim Ministarstva pravde, deo sredstava za ove namene izdvojio je i Grad Užice. Efekti zamene stolarije već su vidljivi u manjoj potrošnji električne energije.

Prema rečima Slavice Stefanović, tokom zamene stolarije bilo je veoma bitno ispoštovati sve uslove i mere tehničke zaštite koje je propisao Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. To je podrazumevalo da bude zadržana spoljna autentičnost objekata i da ne budu ugrožene njihove spomeničke i vizuelne vrednosti, posebno na objektu koji je građen u periodu između 1938. i 1941. godine.

U godini kada je Užice prestonica kulture, u Narodnom muzeju je u toku realizacija još dva značajna projekta, nova stalna muzejska postavka i rekonstrukcija depoa.

– U ovoj godini završavamo višefazni projekat, započet 2022, koji se odnosi na radove u muzejskom depou koji je izuzetno značajan, jer se radi o zaštiti, čuvanju i stvaranju optimalnih uslova za muzejske predmete, artefakte koje imamo u našim odeljenjima, u našim zbirkama – podsetila je Slavica Stefanović i istakla da je za rekonstrukciju depoa sredstva opredelilo Ministarstvo kulture, ali i Grad Užice.