Pocetna Društvo Prvi put izložen Ultimatum Srbiji i Telegram o početku Prvog svetskog rata

Prvi put izložen Ultimatum Srbiji i Telegram o početku Prvog svetskog rata

226
0
Podelite

Istorijski arhiv Užice povodom 110 godina od početka Prvog svetskog rata izložio je tri dokumenta i to austrougarski Ultimatim Srbiji upućen 23. jula, odgovor Vlade Kraljevine Srbije od 25.jula i Telegram objave rata 28.jula 1914. godine. Ovi originalni dokumenti čuvaju se u Državnom arhivu Srbije i prvi put su predstavljeni javnosti Srbije i Republike Srpske. Dokumenti će biti izloženi do 28.jula na platou ispred zgrade Grada Užica.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je značaj očuvanja sećanja na sve važne datume iz naše istorije.

– Jedan od datuma je i 23. jul 1914. godine kada je Vladi Kraljevine Srbije postavljen ultimatum od Austrougarske. Postavka govori o teškom i dramatičnom vremenu za ceo svet i početak Prvog svetskog rata 28.jula.

Direktor Istorijskog arhiva Užice Željko Marković rekao je da ova izložena dokumenta su na osnovu sporazuma koji je nastao u okviru Svesrpskog sabora.

– To je zajednička aktivnost Ministarstva kulture Republike Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, kao i arhiva Srbije i Republike Srpske. Danas su u 9.časova u Državnom arhivu Srbije prikazana original dokumenta, a skenirana koja siu izložena dobili su arhivi – istakao je Marković.

Ovo je sinhronizovana akcija arhiva Srbije i Republike Srpske.

Telegram objave rata je na predlog Državnog arhiva Srbije upisan u UNESKO registar kulturne dokumentarne baštine univerzalnog značaja „Sećanje sveta“.