Pocetna Kultura „Leto sa Stojanom Stivom Tešićem“

„Leto sa Stojanom Stivom Tešićem“

202
0
Podelite

U okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“, na platou ispred stare hidrocentrale „Pod gradom“ na gradskoj plaži u Užicu, 25, 26. i 27. jula biće održana manifestacija pod nazivom „Leto sa Stojanom Stivom Tešićem“. Tokom ova tri dana u letnjem bioskopu biće prikazana tri američka filma koja su snimljena po scenariju Stiva Tešića. Prva će biti projekcija filma „Četiri prijatelja“ („Breaking Away“) (1979) u režiji Pitera Jejtsa za koji je Tešić dobio Oskara 1980. godine za originalni scenario, naredne večeri biće prikazan film „Four friends“ (1981), u režiji Artura Pena, a manifestaciju će zatvoriti filmovi „Eyewitness“ (1981) u režiji Pitera Jejtsa i „The World According to Garp“ (1982) u režiji Džordž Roj Hila. Biće promovisan i Tešićev roman „Karu“ koji je doživeo svetsku slavu, a preveden je na srpski na inicijativu užičke Narodne biblioteke u čijem se izdanju i pojavio pred čitaocima. Posetioci će moći ponovo da vide izložbu koju je užička Narodna biblioteka priredila povodom 20 godina od smrti Stiva Tešića pod nazivom „Užičanin iz Amerike“ autora Gordane Bacotić, Biljane Ristović i Dušice Murić. U okviru manifestacije, biće održana i promocija romana Stivove sestre Nađe Tešić, „Rodna gruda“ uz izložbu koju je, takođe, priredila Narodna biblioteka Užice 2019. godine o njoj, pet godina od smrti, pod nazivom „Nađa“, autora Dušice Murić i Zorana Jeremića.

Rođeni Užičanin Stojan Stiv Tešić (1942 – 1996) dramski je pisac, filmski scenarista i romanopisac koji je stekao slavu u Americi u kojoj je živeo od 1954. godine. Osim filmskih scenarija, Tešić je pisao drame koje su izvođene u Njujorku, Čikagu, Los Anđelesu, ali i širom Evrope, u Rusiji. U Srbiji, pozorišni reditelj Branko Popović režirao je Tešićevu dramu „Brzina tame“ u Zvezdara teatru, a u užičkom Narodnom pozorištu Nemanja Ranković, umetnički direktor, dramu „Umetnost i dokolica“.

Branislav Mitrović, koordinatro i menadžer projekta „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“, na konferenciji za novinare naveo je da je u proteklih četiri i po meseca od kada je Užice nacionalna prestonica kulture, odžano više od 140 kulturnih sadržaja na različitim lokacijama u gradu. Jedan od naredni velikih kulturnih događaja je manifestacija „Leto sa Stojanom Stivom Tešićem“ posvećena velikanu koji je „krenuo iz Vidovdanske ulice iz Užica i dosegao do najviših svetskih visina“, istakao je Mitrović.

Zoran Jeremić, književnik i publicista, umetnički rukovodilac programskog tima projekta „Užice – nacionalna prestonica kulture Srbije 2024“, dobar poznavalac ličnosti i dela Stiva i njegove sestre Nađe Tešić, istakao je da povratak Stiva Tešića u kulturnu javnost Srbije ide preko Užica. Ključna godina da se srpska javnost zainteresuje za Tešića, bila 1980. godina kada je dobio Oskara za originalni scenario za film „Četiri prijatelja“, a on je prisustvovao užičkoj premijeri. Po mišljenju Jeremića, tek su kasnije romani Stivove sestre Nađe Tešić, oboje su pisali na engleskom, otkrili koliko je put njihovog uspeha u Americi bio težak i trnovit i koliko je njihov američki san bio realan.

– Ovim omažom Tešićima želimo da pokažemo ne samo ono što je deo patriotske, roboljubive priče, da su oni naši i da smo mi deo njihovog kulturnog identiteta, nego i to, zašto su oni važni kao stvaraoci, pre svega u sredini u kojoj su stvarali – rekao je, između ostalog Jeremić izražavajući nadu da će iz ove manifestacije izrasti jedan kvalitetan i značajan užički filmski festival u čast Stiva Tešića.

Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke Užice, između ostalog, izrazila je očekivanje da će ova manifestacija iznedriti i to da i drugi roman Stiva Tešića „Summer Crossing“ bude preveden na srpski.

Užičani su se odužili Stivu Tešiću, ali po mišljenju Branislava Mitrovića nedovoljno. Međutim, činjenica je da se do sada dosta radilo na upoznavanju srpske javnosti sa stvaralaštvom Stiva Tešića, a u Užicu, u Vidovdanskoj ulici na broju 46 u kojoj su Tešići živeli, postavljena je spomen – ploča. Mitrović očekuje da će i u narednim godinama biti nastavljene aktivnosti u čast Stiva Tešića poput ovih koje će uslediti narednih dana.