Pocetna Društvo Počela manifestacija „Leto sa Stojanom Stivom Tešićem“

Počela manifestacija „Leto sa Stojanom Stivom Tešićem“

281
0
Podelite

Na gradskoj plaži u Užicu, na platou ispred hidrocentrale „Pod gradom“ koja je prva u Evropi, a druga u svetu sagrađena po Teslinim principima polifaznih struja 1900. godine i koja je još u funkciji, sinoć je počela trodnevna manifestacija „Leto sa Stojanom Stivom Tešićem“ u okviru programa „Užice – prestonica kulture 2024“. Organizatori ističu da je ovo početak budućeg filmskog festivala koji će biti posvećen užičkom oskarovcu Stivu Tešiću.

Stojan Stiv Tešić (1942 – 1996) dramski pisac, filmski scenarista i romanopisac, rođeni Užičanin sa svojom sestrom Nađom (1939 – 2014) i majkom preselio se kod oca u Ameriku 1954. godine gde je doživeo slavu svojim dramama, romanima, a posebno filmskim scenarijima. Za scenario filma „Četiri mangupa“ u režiji Pitera Jejtsa dobija 1980. godine Oskara, najveću nagradu koja se dodeljuje u svetskoj filmskoj industriji. Užičani neguju sećanje na svog oskarovca, ali i na njegovu sestru Nađu književnicu, profesorku filmske režije, scenarija i francuske književnosti.

– Naš zadatak je da uvek iznova govorimo i podsećamo, a nove generacije učimo da pamte velike ljude ovog grada i njohova dela. Nismo slučajno za festival posvećen Tešićima, Stivu i njegovoj sestri Nađi, odabrali ovo mesto, hidrocentralu „Pod gradom“ ispod čijih svodova se rađaju i žive najbolje ideje i vizije. Tesla je, kažu, znao da prepozna vizionare, a Stojan Stiv Tešić jedan je od užičkih. Sa ovim duhom, energijom i entuzijazmom svih nas večeras prisutnih, nemam nikakve sumnje da se upravo rađa i dugo će živeti vrhunski užički filmski festival, rekla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević

Zoran Jeremić, književnik i publicista, umetnički rukovodilac programskog tima projekta „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“, autor knjige „Stojan Stiv Tešić – Život i tri drame“, za sada jedinog celovitog dela o oskarovcu koje je objavljeno u Srbiji i Saša Radojević, filmski kritičar, scenarista, reditelj i glumac, govorili su o stvaralačkom opusu Stiva Tešića, zašto je on veliki scenarista, šta je sve uradio i zašto je njegov scenario za film „Četiri mangupa“ prepoznat kao vrhunski, dostojan Oskara.

Potom je prikazan američki film „Četiri mangupa“ („Breaking Away“) u režiji Pitera Jejtsa iz 1979. godine za koji je Stiv Tešić dobio Oskara za originalni scenario.

Tokom manifestacije publika ima priliku da pogleda i dve izložbe Narodne biblioteke Užice, jednu o Stivu Tešiću „Užičanin iz Amerike“ autora Gordane Bacotić, Biljane Ristović i Dušice Murić nastale povodom 20 godina od smrti Stiva Tešića kao i izložbu „Nađa“ o Stivovoj sestri Nađi Tešić, autora Dušice Murić i Zorana Jeremića.

Večeras će od 19,30 sati, osim promocije romana Nađe Tešić „Rodna gruda“, publika moći da gleda i film „Četiri prijatelja“ iz 1981. za koji je scenario napisao Stiv Tešić, u režiji Artura Pena. Svetsku premijeru ovaj film imao je u Užicu kojoj je prisustvovao i sam Tešić.