Pocetna Društvo U toku je letnja škola robotike

U toku je letnja škola robotike

262
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru u toku je besplatna „Letnja škola programiranja i robotike“ koja je i ove godina izazvala veliko interesovanje dece i u mlađem i u starijem uzrastu tako da će kroz nju proći više od 70 polaznika. Ove godine škola se realizuje u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“.

U toku su radionice za decu uzrasta od drugog do petog razreda koje su počele 22. jula i trajaće do 1. avgusta, a onda od 2. do 13. avgusta počinju radionice za decu od šestog do osmog razreda. U oba termina radionice počinju u 10, 11, 18 i 19 časova. Školu vodi Jelica Stevanović, nastavnica računarstva i informatike.

Petru Stojić iz Beograda interesuje informatika. Pošto dolazi uvek u Užice na letnjem raspustu, odlučila je da se prijavi za ove radionice.

– Naučili smo da kako da upravljamo robotom, kako da sijaju led lampice, da se zaustavi pred preprekom ili da pišti, da peva – kaže Petra sa kojom na radionicu dolazi i njen mlađi brat Konstantin.

– Robotika mi je bila mnogo dosadna, ali je na ovoj radionici baš zabavno – kaže Mina Sekulić koja je iskoristila priliku da još nešto nauči iz robotike, jer to i u školi uče. Završila je treći razred, živi u Švajcarskoj, ali svakog leta dolazi u Užice. Na radionicu dolazi sa mlađim bratom Jovanom.

Magdalena Matić završila je drugi razred, dolazi na radionicu. Sve joj je zanimljivo što rade, a najzanimljivije je što „mi kontrolišemo male robote“, ističe Magdalena.

Aleksa Đedović iz Užica kaže:

– Došao sam na radionicu da malo proučim robote, da nešto naučim i da kasnije kupim nekoliko. Za sada sam naučio da ih pokrećem, da se zaustave kada vide prepreku, da se ne izgube u mraku. U početku mi baš nije bilo lako, ali je sad sve drugačije.

Nika Đedović je završila treći razred i na nagovor roditelja došla na jedan čas, ali joj se sve svidelo pa je nastavila da dolazi.

– Videli ste da je deci lepo na ovim radionicama, da su naučili osnove programiranja programirajući M bot robote, a radili smo i sa mekvin robotom koji se zasniva na mikrobitu. Pokazali su vam da su, ovako mali, te složene programerske funkcije primenili na ove dve vrste robota – kaže Jelica Stevanović i ističe da je bio cilj da deca kroz igru uče složene stvari. Da se to radi na klasičan način oni bi to teško mogli razumeti.

Oprema za rad u radionicama za sada je pozajmljena od OŠ „Nada Matić“ i jedan deo od užičke Narodne biblioteke dok ne stigne ona koja je u procesu nabavke za opremanje multifunkcionalne učionice u GKC – u.

– Pronašli smo temu koja decu zaista interesuje – ističe Filip Baralić direktor Gradskog kulturnog centra i smatra da je to motivacija da GKC ovaj program još više razvija i u njega ulaže kako bi izrastao u redovnu periodičnu aktivnost tokom godine. Plan je da osim robotike i programiranja škola počne da se bavi i 3D modelingom – ističe Baralić.