Pocetna Društvo Protest u Požegi 31. jula

Protest u Požegi 31. jula

403
0
Podelite

Uoči protesta koji će se održati u Požegi u sredu, 31. jula na Trgu slobode „protiv raskopavanja i zagađenja naše zemlje od strane rudarskih kompanija, pozivamo sve pojedince i društvene aktere da stanu u odbranu našeg najvećeg bogatstva koje imamo – a to je zdrava životna sredina“, navodi se u pozivu Inicijative za Požegu.

Pozivamo da se protestu pridruže i protiv rudarenja javno izjasne: predstavnici izvršne vlasti lokalne samouprave – predsednik opštine i članovi Opštinskog veća, odbornici Skupštine opštine, lokalne obrazovne i zdravstvene ustanove, sportski kolektivi, pripadnici bezbednosnog sektora, političke stranke, civilno društvo, predstavnici crkvene opštine, penzioneri, narodni poslanici sa teritorije opštine Požega i sve druge građanke i građani naše opštine.

Srbija, a naročito naš kraj, danas je na raskrsnici koja može sudbinski odrediti našu dalju budućnost. Lepota prirode i miran život ušuškan među zelena brda je bogatstvo koje nas krasi, a koje bi mnoge zemlje milijardama platile da mogu imati. Ipak, nad nama se nadvila opasna ideja o izgradnji rudnika za vađenje litijuma širom Zapadne Srbije, koja u svojoj osnovi želi da trampi zdravu životnu sredinu, zdravlje ljudi i velike prostore zarad profita – pre svega privatnih korporacija. Što iskustvo širom sveta, što naučni radovi i mišljenja domaćih stručnjaka, govore nam o opasnosti takvog projekta. Ukoliko sada, kao savremenici i svedoci, ne odreagujemo i ne zaustavimo nameravane projekte, sebi i svojoj deci ćemo ostaviti raskopanu, zadimljenu, nezdravu rudarsku koloniju koja bi služila kao izvor ruda za razvijene zemlje sveta kako Zapada, tako i Istoka.

Odgovornost je na svima nama, kako pojedincima, tako i kolektivima, da se uključimo, izjasnimo i pojačamo pritisak na donosioce odluka da odustanu od projekta. Ukoliko nas u ovoj borbi ne bude dovoljno, sutra može biti kasno za preispitivanje – kada se u realizaciju projekata krene i kada se stanovništvo Zapadne Srbije počne iseljavati. Naša generacija bi izneverila sve one pre i nakon nas. I zato svi moramo jasno i glasno poručiti: RIO TINTO I DRUGE RUDARSKE KORPORACIJE – MARŠ IZ SRBIJE!!