Pocetna Film Užice domaćin ovogodišnje Interakcije

Užice domaćin ovogodišnje Interakcije

261
0
Podelite

Užice će biti domaćin ovogodišnjeg festivala dokumentarnog filma „Interakcija“, tokom koje će ugostiti oko sto učesnika iz više od 30 zemalja sveta. Program se sastoji od šest celina.

“Prva je tradicionalni Studentski filmski kamp, koji počinje 10.avgusta i traje do 27. avgusta, dok se ostale aktivnosti realizuju od 20. do 27.avgusta. Pored toga imaćemo radionice, programe posvećen mladima “Teen doc”, zatim “Meer2talk”, “XR Interakcija izložba, gde će posetioci moći da gledaju filmove u virtuelnom prostoru. Klruna svega toga je festivalski program koji su selektovali eminetni autori sa evropske dokumentarne scene“, rekao je direktor Gradskog kulturnog centra Užice, Filip Baralić koji je ovogodišnji domaćin.

Svako veče tokom trajanja „Interakcije“ biće organizovana druženja uz određene muzičke događaje u klubu GKC-a. U saradnji sa Kulturnim centrom Ambasade Češke u našoj zemlji, u goste 23.avgusta dolazi bend “Bara zmekova”, najavio je Baralić.

„Interakcija“ je od osnivanja vezana za Požegu, Užice i Čačak, pa je logično bilo da ove godine bude sastavni deo programa Nacionalna prestonica kulture Užice.

“Studentski filmski kamp, po kome nas najviše i prepoznaju, počinje 10. avgusta, kada ćemo dočekati 15 studenata režije, kamere, zvuka i montaže, koji će podeljeni u grupe po petoro do 17.avgusta boraviti u Užicu, Požegi i Čačku, gde će snimati dokumentarce. Nakon toga će se svi okupiti 18.avgusta ovde u Užicu, gde će montirati sve do 26..avgusta kada očekujemo i premijeru filmova ubašti Gradskog kulturnog centra, zajedno sa fimovima koji će biti nagrađeni u okviru našeg festivala. Učesnici rade pod mentorstvom Efima Graboja, izraelskog reditelja, bivšim učesnikom Interakcije, koji je pre 7,8 godina snimio u Užicu sjajan film „Dolina vladara“. On je deo našeg tima i radiće sve vreme sa učesnicima“, najavio je Dejan Petrović, direktor Interakcije.

Na radionici dokumentarnog filma biće 28 afirmisanih umetnika iz 20 zemalja, kojim će predavanja držati Rada Šešić, programerka brojnih festivala, predavačica i nagrađivana autorka dokumentarnih filmova, selektorka takmičarskog programa dokumentarnog filma Sarajevo film festivala i Kris Filipone, američki dokumentarista.

U takmičarskom programu Festivala Interakcija biće prikazano 15 kratkih dokumentaraca pažljivo biranih od strane umetničkog direktora festivala – reditelja Dejana Petrovića i programskog savetnika Endrua Mohsena, egipatskog filmskog kritičara i programera brojnih festivala. U okviru dva vantakmičarska programa – U fokusu i programu Interscreen biće prikazani odabrani kratki dokumentarni filmovi.

Festivalske projekcije će biti održane od 20. do 26. avgusta u Užicu, u Letnjoj bašti Gradskog kulturnog centra.

“Jedan od programa koje smo prošle godine pokrenuli je “Teendoc” radionica, koji je okupio 16 učesnika, tinejdžera od 13 do 16 godina iz zemalja zapadnog Balkana, a ove godine imamo 24 učesnika iz zemalja biše Jugoslavije, kao i Italije i Albanije. Sa njima će raditi mentori reditelji Vladimir Perović iz Srbije i Hanis Bagashov iz Severne Makedonije. Takođe, o produkciji dokumentarnog filma, tinejdžeri će učiti od producentkinje Ive Plemić Divjak, a o medijskoj pismenosti od istaknutih stručnjaka u ovoj oblasti – Darka Sokovića i Goran Zarić, iz kompanije Propulsion“, rekla je umetnička direktorka Ineterakcije, Slađana Petrović Varagić.

Nagrada za najbolji film biće dodeljena na svečanom zatvaranju 26. avgusta u Užicu, a pored glavne nagrade, biće dodeljena i Nagrada žirija mladih (koja se dodeljuje u okviru projekta podžanog od strane Švajcarske vlade – Kultura za demokratiju, koji realizuje Hartefakt Fond), kao i Nagrada publike.