Pocetna Društvo Na puzidromu takmičenje uz igru

Na puzidromu takmičenje uz igru

413
0
Podelite

Tradicionalno u okviru Nedelje dojenja Udruženje „Roditelj“-Užice organizovalo je Puzijadu na kojoj su učestvovala 33 mala takmičara na Trgu partizana. Ovu manifestaciju podržao je Grad Užice, a Agencija za bezbednost saobraćaja poklonila je prvonagrađenima tri auto sedišta. Na foto konkursu nagrađene su i učesnice koje pružaju podršku dojenju.

Takmičenje je podeljeno u tri grupe sa po 11 učesnikam a prvom krugu prvonagrađeni je Vuk Joksimović, drugo mesto je osvojila Sofija Radojičić, a treće Kosta Janković.

U drugom krugu prvo mesto je osvojila Jana Čolić, drugo Magdalena Damljanovići i treće mesto Despot Bajić.

U trećoj trci, najstarijih, najbrži je bio Lazar Šćepanović, drugo mesto osvojio je Vukašin Terzić i treća je bila Nađa Kusturić.

Slađana Popović, članica Udruženja „Roditelj“ rekla je da ovo udruženje po 14.put je organizovalo Puzijadu i da nije održana samo jedanput zbog epidemije koronavirusa.

– Ponosni smo jer su prvi učesnici koji su puzali 2009.godine sada upisali srednju školu.Ova velika manifestacija je praznik za oči i dušu, a svi učesnici dobijaju nagrade.Najmlađi takmičar ima sedam ipo meseci a nastariji 14 meseci, uz uslov da ne hodaju već da pužu.-

Popović je dodala da je svake godine interesovanje sve veće i da dogodine za jubilarnu Puzijadu planiraju da takmičenje bude u pet grupa sa preko 50 učesnika.

Udruženje „Roditelj“ u okviru svog rada aktivnosti realizuje uz stručnu podršku i pomoć lekara, patronažnih sestara, babica i stručnjaka iz drugih oblasti.

Dr Nataša Đurković, pedijatar – neonatolog, načelnik Odeljenja neonatologije Opšte bolnice Užice prvi put je na Puzijadi, ali ističe lepu saradnju poslednjih godina sa Udruženjem „Roditelj“.

– Od maja meseca ovim trgom defiluju naša deca, srednjoškolci, osnovci, predškolci i sada najmlađi jer njima pripada budućnost. Ali nažalost, beba je manje, mnogo je više dece iz vantelesne oplodnje, a majke su mnogo zahtevnije. Priroda je sve regulisala i uvek ističem dojenje u kome treba uživati jer nema ništa zdravije, humanije i lepše. Ono što raduje je da se sve više majki odlučuje da rodi treće, ili četvrto dete- navela je dr Đurković.

Majka Danijela Bajić sa sinom Despotom učestvovala je u takmičenju, ali i na foto konkursu podrške dojenju.

– Pokazivala sam trudnicama u Školi roditeljstva sve što ih interesuje u vezi dojenja i tu je i nastala nagrađena fotografija. To je lepo druženje ali i puno važnih stvari se nauči. Najbitnije mi je bilo da decu dojim što sam činila i sa ćerkom kao i sa Despotom-rekla je Danijela..

Filip Živković, iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je da već tradicionalno učestvuju na užičkoj Puzijadi i da pored nagrada koje organizatori dodeljuju, oni za dete koje osvoji prvo mesto daruju auto sedišta.

– Pored toga tu smo da pokažemo roditeljima kako se pravilno postavljaju dečja auto sedišta i kako da deca pravilno sede u njima. Ali i da pružimo savete u vezi učešća najmlađih u saobraćaju-naglasio je Živković.

Dodajmo, da su članovi Udruženja „Roditelj“ imali pomoć i podršku i od svoje dece koja ih prate u brojnim aktivnostima.