Pocetna Društvo Blokada upozorenja deponije „Duboko“

Blokada upozorenja deponije „Duboko“

755
0
Podelite
iR

Na Maloj Previji prepodne je održana blokada upozorenja prolaska kamiona sa smećem iz drugih gradova i opština na deponiju „Duboko“.

Dvočasovnu blokadu organizovalo je Udruženje građana „Da ne dišemo Duboko“ koje ostaje pri zahtevu da se smeće van grada Užica ne skladišti na deponiju.

Na poziv rukovodstva grada i gradonačelnice Užica članovi Udruženja odazvaće se pozivu na razgovor u ponedeljak 12. avgusta na kome će izneti svoje zahteve.

Kažu da neće odustati od zahteva za čist vazduh i vodu i da će blokade nastaviti od utorka ukoliko krene transport smeća iz drugih opština na deponiju Duboko.

Tokom današnje blokade učesnici protesta propustili su preko dvadeset kamiona sa zemljom i nisu dozvolili prolazak kamiona sa smećem iz Ivanjice i sa Zlatibora.

Jovan Topalović iz Udruženja „Da ne dišemo Duboko“ kaže da imaju obećanje rukovodstva deponije da do ponedeljka neće biti deponovanja smeća iz drugih opština i gradova, osim Užica.

– Danas smo izašli sa kompromisom da se vrate kamioni sa smećem iz drugih opština, a propuste kamioni koji voze jalovinu i zemlju za sanaciju deponije posle požara. Ako od ponedeljka krenu iz drugih gradova i opština radikalizovaćemo naše proteste i pozvaćemo građane Užica na dvadeset četvoročasovne blokade, a za to su potrebni i šatori u slučaju kiše – kaže Topalović.

Kaže da meštani Linovog Sela i Dubokog nisu zadovoljni stanjem posle ekološke katastrofe i požara na deponiji koju su preživeli i zato su formirali grupu građana koja je spremna da se bori za zdravu životnu okolinu.

– Rekli su da je to bezopasan otpad, a iz kamiona sa smećem samo curi neka tečnost svuda kuda prolaze, pa i sa ovog današnjeg sa Zlatibora. Imali smo ogromne štete od gavranova koji su uništili kukuruz, psi lutalice kolju ovce, iznose kosti sa deponije po šumi i donose ljudima u dvorišta. Ovoliko smetlište nije ograđeno – priča Topalović i dodaje da postoji opasnost od novog požara na deponiji, jer svi biotrnovi za odvod metana nisu osposobljeni i kaže da ništa nije urađeno na postrojenju za preradu otpadnih voda i sanaciji klizišta deponije.

Dodaje da je voda koja protiče kroz Lunovo Selo opet boje koka-kole, a meštani imaju otežan plasman porvrtarskih proizvoda, jer ih bije glas da im je zatrovana reka. Objašnjava da je Lužnica zatrovana od mesta gde se u nju uliva Turski potok u koji se slivaju vode sa deponije i da ljudi sa ovom vodom ne zalivaju svoje povrtarske proivzode.

iR

Na pitanje novinara da li smatra da deponija „Duboko“ treba u budućnosti da bude samo užička, on kaže da to zavisi od građana i pritiska koliko su spremni da se izbore za to. Dodaje da od sastanka sa gradonačelnicom u ponedeljak Udruženje ne očekuje mnogo.

– Reci će da nemaju gde smeće, da su drugi gradovi i opštine osnivači deponije, da su platili udeo i u gradnju i da trpe pritisak da smeće mora da se deponije… Mi samo kažemo da smetlište nije na teritoriji drugih gradova i opština i deponija ugrožava samo životnu sredinu grada Užica – ističe Topalović…