Pocetna GKC Otvorena kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ u Užicu

Otvorena kolonija umetničke keramike „Zlakusa“ u Užicu

140
0
Podelite

Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa – Užice“ otvorena je u Gradskom kulturnom centru u Užicu. Umetnici iz Irske, Kanade, Italije i Srbije do 28. avgusta stvaraće umetnička dela.

Ova manifestacija održava se 28. put i ove godine je u okviru programa „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević otvorila je koloniju i poželela umetnicima da uspešno stvaraju u rekonstruisanoj sali Gradskog kulturnog centra. Međunarodna kolonija keramike traje zahvaljujući pre svega, entuzijazmu ali i radu akademske slikarke keramičarke Sofije Bunadžić.

– Ona je oživela ovaj grnčarski zanat, a grad je podržao i podržava sve ove godine. Ovde smo po 28. put sa umetnicima iz inostranstva i iz naše zemlje, koji će stvarati unikatna dela zahvaljujući Gradu Užicu i podršci Ministarstva kulture – istakla je gradonačelnica.

Autorka projekta kolonije umetničke keramike “Zlakusa” Sofija Bunaržić, akademski slikar-keramičar sigurna je da će umetnici biti inspirativni, ali je i najavila promenu u organizovanju kolonije od naredne godine.

-Ja ću se polako povući i ovo je zadnji put zvanično da ja koloniju organizujem. Pripremam mlađe snage za naredne godine i nadam se da ćemo imati priliku da postavimo izložbu u galeriji koja treba da počne da se radi, pa da iduće godine izlože radovi za turiste, građane i sve one koji žele da vide šta je proteklih godina sve urađeno – najavila je Bunardžić.

Direktor Gradskog kulturnog centra Filip Baralić izrazio je zadovoljstvo što će narednih dana 10 umetnika iz zemlje i inostranstva stvarati u Užicu.