Pocetna Društvo Međunarodni festival folklora „Licidersko srce“ od 15-19.avgusta

Međunarodni festival folklora „Licidersko srce“ od 15-19.avgusta

392
0
Podelite

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ – Užice 2024 biće održan od 15. do 19. avgusta, u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu. Festival se organizuje po 16.put, a ove godine učestvuje oko 1100 dece iz 12 zemalja i to Ekvadora, Bolivije, Slovačke, Češke, Bugarske, Kine, Burundija, Tunisa, Moldavije, Grčke, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska) i Srbije. Festival organizuje Udruženje građana ERA iz Užica, a suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Opština Čajetina. Festival podržava Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture Republike Srbije i opština Višegrad. Festival je deo programa” Užice – Prestonica kulture Srbije 2024”.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević na konferenciji za medije najavljujući festival rekla da će Grad Užice od 15. avgusta ugostiti 1100 dece i da će tih pet dana svi oni pričati i govoriti istim jezikom, jezikom pesme igre i zajedništva.

– To je ono što nas posebno raduje i sigurna sam da ćemo kao i prethodnih godina biti dobri domaćini ove manifestacije koja je od 2009. godine okupila oko 13.000 dece iz 40 zemalja-rekla je gradonačelnica upućujući poziv sugrađanima da isprate nastupe ansamala na Trgu partizana.

Ivana Cvetković, potpredsednica Udruženja “Era” i Organizacionog odbora festivala izrazila je zadovoljstvo što se ovogodišnji festival održava u godini kada je Užice ne samo centar sveta nego i centar kulture naše države.

– Licidersko srce je jedan od događaja koji je najveći ovakvog karaktera i o tome govore i brojevi od preko 13.000 dece.Do sada je prošlo kroz naš grad, ali ne samo prošlo nego su se mnogi vratili jer su ovih dana pisali i pričali o tome da dođu u našu Srbiju i u naše Užice- navela je Cvetković.

Ona je dodala da što se tiče ovogodišnjeg festivala učestvovaće 20 ansambala iz 12 zemalja. Grad Užice od prvog dana stoji uz festival, stalno ga pomaže, zatim tu je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji kao i opština Čajetina. Upravo ove opštine i organizacije su važne jer čuvaju i neguju prekogranični karakter festivala jer se program održava na teritoriji dve države i to Srbije i Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske.

– Ove godine poseban pečat na festivalu daju i tri zemlje koje nisu ranije učestvovale, a to su Bolivija, Republika Burundi i Ekvator, a osnažili smo veze i sa našim pobratimima pa u gostima imamo ansambl iz Harbina iz Kine, kao i iz Banja Luke sa kojom će se Užce pobratimiti – naglasila je Cvetković.

Svake godine festival ima i humanitarnu akciju “Licidersko srce deci” i sredstva su namenjena za dečju hirurgiju Opšte bolnice Užice.

Direktor Zdravstvenog centra Užice dr Aleksandar Lazić rekao je da sam naziv upućuje jednu poruku od srca uz zahvalnost organizatorima na plemenitosti.

– U ovom slučaju odabrano je odeljenje dečije hirurgije gde ćemo po dogovoru sredstva koja budu prikupljena biti iskorišćena u igri, odnosno za opremanje igraonice – istakao je dr Lazić.

Od prvog Festivala “Licidersko srce” do danas podšku im pruža Kompanija “Textil” iz Užica.

Milica Sredić, menadžer marketinga “Textila” izuzetno je ponosna na činjenicu da su svake pa i ove godine deo ovog predivnog festivala koji na jedinstven način spaja različite kulture i okuplja omladinu iz svih krajeva sveta.

– Mi podržavamo sve vrednosti koje se promovišu putem ovog festivala jer je sa jedne strane okrenut ka tradiciji, kulturi i običajima, a sa druge strane usmeren ka budućnosti, našim novim generacijama i to je naše najveća blago. Zbog tih novih generacija smo upravo i mi svake godine tu sa vama – naglasila je Sredić.

Posebno je istaknut i značaj volontera koji pružaju podršku u realizaciji ove velike manifestacije.