Pocetna Društvo Dodelom nagrada svečano zatvoren Festival Interakcija

Dodelom nagrada svečano zatvoren Festival Interakcija

217
0
Podelite
Foto: Antonio Pozojević

U Bašti Gradskog kulturnog centra Užice, u ponedeljak, 26. avgusta, svečano je zatvoren treći Interakcija: Festival kratkog dokumentarnog filma i dodeljene su nagrade – Nagrada za najbolji film festivala, Nagrada žirija mladih i Nagrada publike. Takođe, u okviru programa zatvaranja Festivala, prikazani su dokumentarni filmovi nastali u okviru 19. izdanja Interakcija: studentskog filmskog kampa.

Foto: Antonio Pozojević

Tokom trajanja festivala, u takmičarskom programu prikazano je 15 kratkih dokumentaraca pažljivo biranih od strane umetničkog direktora Festivala – reditelja Dejana Petrović i programskog savetnika Endrua Mohsena, egipatskog filmskog kritičara i programera brojnih festivala.

Nagrada za najbolji film, po odluci stručnog žirija koji su ove godine činili Kris Filipone, Doris Bauer i i Nadica Denić, dodeljena je filmu „1001 noć” Ree Rajčić. Žiri je u obrazloženju naveo da je ovo svežavajući film koji odaje poštovanje melodramama koje obično zauzimaju većinu našeg svakodnevnog iskustva.

Foto: Antonio Pozojević

„Između neobičnih urlika paunova i preterano dramatične sapunice postoji maštovit mali svet koji se razvija u čudan, komičan, ali jedinstveno ljudski sukob. To je trenutak prikazan sa savršeno tempiranim prelaskom sa dvostrukog kadra na krupni plan”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolji film podrazumeva statuu, čiji je autor vajar Marko Crnobrnja, diplomu, kao i novčani iznos, koji obezbeđuje Sirogojno Company, dugogodišnji partner Festivala.

Foto: Antonio Pozojević

Film „Aheron” Manuela Munjoza Rivasa osvojio je Posebno priznanje žirija kao „zadivljujući atmosferski film koji sa velikim umećem i bogatim detaljima stvara liminalni prostor i prelazno putovanje.”

Ovom prilikom uručena je Nagrada žirija mladih, koji čine učesnici programa Interakcija Teen Doc Radionice. Nagrada je otišla u ruke reditelja Aleka Grina i Finbar Votsona za njihovo ostvarenje „Šolje za čaj”.

Foto: Antonio Pozojević

„Realnost prikazana kroz animirane slike, emotivna povezanost sa publikom, hrabrost reditelja da otvori važne životne teme, dirljiva priča prikazana kroz dubok i zreo glas potpuno su nas dirnuli i naterali da se zamislimo o ironiji ljudske egzistencije. Zato smo odlučili da Nagradu žirija mladih dodelimo filmu „Šolje za čaj” reditelja Aleka Grina i Finbar Votsona”, istakao je žiri u svom obrazloženju.

Nagrada žirija mladih uključuje novčanu nagradu koju je obezbedila Vlada Švajcarske kroz program „Kultura za demokratiju”, koji sprovodi Hartefakt fondacija u Srbiji.

Film  „Šolje za čaj” osvojio je i ovogodišnju Nagradu publike.

Foto: Antonio Pozojević

Podsećamo, učesnici 19. Kampa Interakcija su proteklih dana (od 10. avgusta), u Užicu, Čačku i Požegi snimali kratke dokumentarce uz mentorstvo izraelskog reditelja Efima Graboja. Tri kratka dokumentarna filma snimljena u ova tri grada zapadne Srbije biće prikazana i beogradskoj publici u utorak, 27. avgusta, u 20h u Dvorani Kulturnog centra Beograda u Beogradu. Ulaz je slobodan.

Interakciju 2024 realizuje Nezavisni filmski centar Filmart, u okviru programa Užice – prestonica kulture Srbije 2024.godine u saradnji sa Gradskim kulturnim centrom Užice, a uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Filmskog centra Srbije, Ministarstva turizma i omladine, Grada Užice, Grada Čačka, Opštine Požega, Ambasade SAD u Beogradu, podršku Vlade Švajcarske u okviru projekta Kultura za demokratiju koji sporovodi Hartefakt fond, Višegrad fonda, CEI – Centralno-evropske inicijative, British Council-a (kroz program CC4WBs), Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu, Media Deska – Kreativna Evropa Srbija, Austrijskog kulturnog foruma, kompanija Cinnamon Films i Textil Užice, Poslovnog kluba Zapadne Srbije i drugih partnera.