Pocetna Kultura Nova izložba u KDC Reflektor

Nova izložba u KDC Reflektor

112
0
Podelite

Posle kraće letnje pauze Kulturni (de)centar Reflektor i galerija nastavljaju svoj program i izlagačku aktivnost grupnom izložbom Doba Obnove na kojoj će se predstaviti umetnici Petar Mirković, Momir Bulović, Tadija Janičić, Milan Nešić, Dušan Stošić, Aleksandar Dimitrijević i Boris Lukić. Kustos izložbe je Saša Janjić.

Galerija Reflektor je postala poznata po izložbama koje nose naziv Doba obnove kao deo širih akcija koje su imale za cilj ne samo da osposobe nekadašnji prostor, već i da revitalizuju scenu i prikažu užičkoj publici nove mlade snage. Ovoga puta u fokusu interesovanja su nekadašnje mlade snage, sada već dobro poznati i priznati umetnici koje osim ličnih prijateljstava povezuje i to da su svi završili novosadsku Akademiju likovnih umetnosti u razmaku od nekoliko godina. Došli su sa različitih strana, Iz Nikšića, Užica, Bosne, Sremske Mitroviće, Begeča, i pre oko dvadeset godina krenuli u mukotrpan posao opstanka na domaćoj likovnoj sceni.

-O njima i njihovom radu se sad već dosta toga zna, rade u različitim oblastima, tehnikama i pravcima, imaju različita interesovanja koja nemaju neku zajedničku tačku, međutim ono što ih povezuje je prijateljstvo, zajedničko formiranje u jednom čudnom tranzicionom vremenu koje je iznedrilo poseban odnos na svet u kome živimo. Ono što oni poseduju je specifičan pogled na svet koji je u isto vreme i ironičan ali i kritičan. U njihovom radu možemo uočiti različite fenomena, koji se kreću u širokom rasponu od reagovanja na mnogobrojna društvena „iskakanja“, beleženje različitih psiholoških stanja kroz koje kolektivno prolazimo, pa do uočavanja novih modela funkcionisanja u društvu prepunom paradoksa i  banalnosti koje se uzdižu na nivo vrlina, navode organizatori izložbe.