Pocetna Nova Varoš Dvadeseto okupljanje bratstva Lјujići 

Dvadeseto okupljanje bratstva Lјujići 

279
0
Podelite

U subotu 31. avgusta 2024. godine u porti Manastira Svetih Kozme i Damjana u srcu Zlatara na Vodenoj Poljani održan je jubilarni dvadeseti skup bratstva Lјujića.

Manastir Svetih Kozme i Damjana kao metoh manastira Mileševe, izgrađen je na Vodenoj Poljani (1440 m.n.v), na Zlataru. Pripada Eparhiji mileševskoj Srpske pravoslavne crkve tako da je bratstvenike pozdravio i blagoslovio njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop i mitropolit mileševski Atanasije. On je rekao da bratstvo Ljujića sa vrednim ljudimna predstavlja jednu vrednu riznicu prebogatih iskustava i pravoslavlja. Obraćajući se prisutnima poželeo je nastavak tradicije i da i ubuduće Lјujići služe kao svetao primer drugima.

Bratstvo na svakom skupu ukazuje neizmernu zahvalnost i poštovanje svim preminulim članovima ove velike porodice čuvajući uspomenu na njih. Zato je  skup počeo opelom i minutom ćutanja za sve preminule bratstvenike. Posle toga održana je skupština bratstva, a nešto kasnije  vreme je brzo proticalo uz razgovore i druženje uz muziku.

Kao i svake godine sa LJujićima su bili prijatelji Bratstva Spasoje Smiljanić koji je bio komandant RV i PVO, general-pukovnik avijacije za vreme NATO agresije na SRJ  kao i osnivač i predsednik humanitarne organizacije “Stara Raška” gospodin Vojin Vojo Vučićević i mnogi drugi uglednici i prijatelji bratstva.

Poput ranijih godina  i ove skupu je prisustvovao veliki broj bratstvenika iz Srbije, Crne Gore i iz dijaspore. Na skupu je bilo oko 300 bratstvenika, a ono što posebno raduje jeste prisustvo velikog broja omladine. Zaslužnim organizacijama i pojedincima dodeljena su priznanja i zahvalnice za doprinos u razvoju i očuvanju bratstva i promovisanju vrednosti koje neguje.

Bratstvo Lјujića je osnovano 2002. godine na inicijativu Odbora za negovanje tradicije Bratstva Lјujića čiji je osnivač i prvi predsednik bio pukovnik Velibor Lјujić, veliki humanitarac i jedan od najboljih fudbalskih sudija svog vremena na prostorima bivše Jugoslavije i šire.

Od osnivanja pa do danas Bratstvo Lјujića radi na širenju ideje zajedništva, jačanja međusobnih veza, međusobne podrške, sloge i ljubavi što je potvrđeno i na ovom jubilarnom dvadesetom skupu.