Pocetna Bajina Bašta Saradnja sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika  

Saradnja sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika  

123
0
Podelite

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Goran Vasić posetio je opštinu Bajina Bašta u cilju otpočinjanja saradnje na predstavljanju bogatog kulturno-istorijskog nasleđa ovog kraja, a pre svega zbog planova da se aktuelizuje istraživanje i naučno predstavljanje arheološkog lokaliteta Skit Svetog Đorđa. Ovaj prostor koji se nalazi na oko dva kilometra od manastira Rača se smatra centrom račanske prepisivačke delatnosti i mesto je gde se i danas mogu videti ostaci skriptorijuma. Čuvena Račanska književna i prepisivačka škola, formirana u drugoj polovini XVI veka nakon uništenja prvih srpskih štamparija od strane Turaka, širila je pismenost, čuvala ćirilicu, umnožavala knjige i postala središte srpske kulture i obrazovanja svoga doba. Posle Velike seobe Srba 1690. godine kaluđeri Račani u Sent Andreji postavljaju temelj srpske azbuke i književnosti u novom veku.

Posle posete manastiru Rača direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture obišao je lokalitet Skita Svetog Đorđa sa igumanom protosinđelom Germanom Avakumovićem, direktorom Nacionalnog parka „Tara“ Dragićem Karaklićem, rukovodiocem Službe informisanja, promocije i turizma NP „Tara“ Rankom Milanovićem, zamenikom direktora TO „Tara-Drina“ Sinišom Spasojevićem i direktorom „Bašta Festa“ Jovanom Jelisavčićem. Na lokalitetu gde se u prošlosti posvećenim prepisivanjem čuvala srpska pismenost i ćirilica domaćini su upoznali Vasića sa ranijim istraživanjima koja su ovde obavljana, sa značajnim arheološkim nalazištima i turističkim atrakcijama u blizini i izrazili želju da se u potpunosti istražiti ovaj prostor kao važno mesto naše prošlosti. Posle kompletne naučne obrade cilj je da se izvrši konzervacija i ceo prostor uredi tako da se novim generacijama može na pravi način predstaviti mesto gde su kaluđeri prepisivači umnožavali knjige i širili pismenost.

Direktor ustanove koja se bavi zaštitom kulturnog nasleđa naše zemlje i istoričar po profesiji naveo je da će imajući u vidu izuzetan kulturni i istorijski značaj ovog mesta Zavod vrlo brzo poslati stručnjake u Raču da na osnovu stanja na terenu i dokumentacije o ranijim istraživanjima predlože plan rada i da zatim počnu i naučne aktivnosti na lokaciji. On je naveo da posle kompletiranja arheološkog istraživanja treba da se bar konzervira ceo prostor kako bi se zaštitio od propadanja.

Goran Vasić je ovom prilikom obišao i arheološki lokalitet Orašac sa ostacima ranovizantijske bazilike u neposrednoj blizini manastira Rača i posetio obližnji Dom ćirilice gde su toku radovi na drugoj fazi izgradnje ovog kulturno-obrazovnog kompleksa koji korene svog nastanka i vuče iz nasleđa račanskih kaluđera prepisivača čuvene škole koja je cvetala oko Skita Svetog Đorđa.  Sa zamenikom direktora Turističke organizacije „Tara-Drina“ i rukovodiocem projekta Dom ćirilice Sinišom Spasojevićem Vasić, koji je i član Nacionalnog saveta za kulturu i nekadašnji direktor Narodnog muzeja u Kruševcu, razmenio je informacije o toku radova na projektu kojim se formira prvi srpski Muzej ćirilice i planovima za naredne faze. Oni su se složili da će potpuno istraživanje i predstavljanje širokoj publici Skita Svetog Đorđa biti izuzetno bitan segment u kulturnoj slagalici koja se razvija oko drevnog manastira Rača i nasleđa kaluđera prepisivača, a posebno imajući u vidu nacionalni značaj ovog mesta za istoriju srpske pismenosti, kulture i očuvanja ćirilice.