Pocetna Društvo Kako je protekao ovogodišnji „Žestival“?

Kako je protekao ovogodišnji „Žestival“?

161
0
Podelite

Veliki broj učesnika, događaja i posetilaca obeležio je, deveti po redu, Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa “Žestival 2024”. Od 25. avgusta do 1. septembra na Starom gradu, Hidrocentrali “Pod gradom”, u Beloj crkvi Karanskoj, Gradskom kulturnom centru, Trgu partizana i Gradskoj opštini Sevojno održan je veliki broj kulturnih i događaja posvećenih tradiciji i bogatom kulturno-istorijskom nasleđu grada. I privredni segment “Žestivala” opravdao je očekivanja, pa je Užički bazar izazvao do sada najveće interesovanje učesnika i posetilaca. Tradicionalno najbolje voćne rakije odlikovane su medaljama, a KUD Sevojno svoj veliki jubilej 70 godina od osnivanja obeležio je koncertom u kome su uživali Užičani i gosti grada.

Prema rečima Branislava Mitrovića predsednika Organizacionog odbora “Žestivala”, ogromno interesovanje za kulturna i sva ostala dešavanja u osam dana festivala, potvrda je dobro urađenog posla svih ovih godina.

“Naša ideja jeste u tom privrednom smislu da male proizvođače, koji imaju svoje ručne proizvodnje, zasnovane na tradiciji i iskustvima njihovih predaka, njih ohrabrimo, afirmišemo i na neki način povežemo sa građanima, ugostiteljima i turističkim poslenicima. Sa druge strane građani nam potvrđuju da je i sa tog kulturnog aspekta, program koji smo ove godine afirmisali, bio jako dobar, posećen i imao smisla. Mogu da izrazim veliko zadovljstvo svim onim što se dešavalo u okviru ovogodišnjeg “Žestivala, a najviše sam ponosan na zajedničku odluku grada i Eparhije Žičke da krenemo u izradu fototipskog izdanja Karanskog jevanđelja”.

I ove godine pored proizvođača iz Srbije, svojim voćnim rakijama predstavili su se učesnici iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine a po oceni stručnog žirija koji je radio u sastavu prof.dr Ninoslav Nikićević, dr Veroljub Urošević i dr Branko Popović EMPERUS destilerija iz Beograda osvojila je nagradu Radoslav-Rade Paunović za najbolju rakiju Festivala za rakiju od šljive a Goran Jaraković iz Bioske nagradu Radoslav-Rade Paunović za najbolju rakiju Festivala u kategoriji Poljoprivrednih gazdinstava. Uručene su i nagrade u ostalim kategorijama a dobitnicima je u ime grada čestitao Rajko Radosavljević zamenik gradonačelnice Užica, istakavši da duh prirode, tradicije i sećanja Užičani čuvaju i neguju.

“Trudimo se da sačuvamo i obnovimo sve ono što nam je ostavljeno u nasleđe, kako bi to nasleđe mi ostavili onima koji tek dolaze. I ovaj deveti po redu „Žestival“ vraća nas u vreme starog Užica, znamenitih Užičana i njihovih velikih dela. Upravo oni su nam primer, podstrek i vetar u leđa da radimo i bolje i više kako bi današnjim i narednim generacijama ostavili u nasleđe grad ,koji ima svoje simbole iz prošlih vremena i nove građevine i projekte za budućnost. To je ono što smo predvideli našim planskim i strateškim dokumentima. Ekonomski i privredni razvoj grada, njegovih turističkih, kulturno – istorijskih lokaliteta , nove škole, vrtići, igrališta, sportski tereni… Užice kao centar ovog dela Srbije, grad na tromeđi tri republike i Užice grad mladih…To jeste ono želimo i ono čemu težimo”, naglasio je Radosavljević.

Neizostavni deo “Žestivala”, Šuljagina najveća komplet lepinja na svetu, obradovala je sve koji su imali priliku da je degustiraju, a igrom, pesmom i velikim jubilejom KUD “Sevojno” oduševio je sve prisutne na Trgu partizana.

Ovogodišnji “Žestival” zatvoren je nastupom grupe “Feniksi” u Bašti Gradskog kulturnog centra, gde je održano i veče posvećeno starom Užicu i znamenitim Užičanima.