Pocetna Društvo Milovanović JKP“Duboko”: Naša nadležnost je “krug preduzeća”

Milovanović JKP“Duboko”: Naša nadležnost je “krug preduzeća”

211
0
Podelite
iR

Direktor JKP „Duboko” Momir Milovanović kaže da je na telu deponije zahvaćenom požarom u martu i maju potpuno urađena sanacija,  prepakovan i presložen otpad te da je otkriven i stavljen u funkciju određen broj zatrpanih biotrnova koji odvode metan, ali da se na njoj ne odlaže otpad.

-JKP “Duboko” je spremno da prima otpad iz svih devet lokalnih samouprava još od 12. avgusta pod uslovom da lokalne samouprave-dužnici izmire svoje obaveze što se i dogodilo – podseća Milovanović i ističe da je njihova nadležnost “krug preduzeća” i da su dva puta imali razgovore sa članovima Udrueneja koji imaju suprotne stavove o daljem radu deponije.  Kaže da je JKP “Duboko” sredinom 2022. godine tražilo obnavaljanje dozvole za rad od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali je još nisu dobili.

-Kada krenemo sa proširenjem mi ćemo tu dozvolu dobiti, a  u međuvremenu dobili smo licencu za transport u drumskom saobraćaju na teritoriji Republike Srbije i stekli su se uslovi za sakupljanje i transport otpada – navodi direktor deponije.  Na primedbu novinara da već dve godine deponija radi nelegalno i nema dozvolu za deponovanje smeća kršeći zakone Republike Srbije Milovanović odgovara da “rade prema onome za šta su registrovani u APR-u u skladu sa dozvolom koja im je istekla i za koju su podneli zahtev nadležnom Ministarstvu”, te da su sa gubitkom dozvole, na vreme upoznali sva ministarstva koja prate njihov rad i lokalne samouprave osnivače i kroz program poslovanja i mesečne i dnevne izveštaje koliko je primljano otpada i ko koliko sredstava duguje.

-Nova dozvola neće ništa drugo tretirati nego ono što radimo sada u skladu sa uputstvima i dozvolama koje su bile do sredine 2022. godine – navodi Milovanović.   Na pitanje novinara zašto od momenta kada je 2021. godine deponija popunjena nije ništa urađeno na proširenju, on kaže da su projekti postojali za  prijem 600.000 tona novog otpada, ali  su povećani kapaciteti deponije na 2 miliona kubika i projekti se rade ponovo, nova laguna od 2000 kubika, projekat za prečišćavanje otpadnih voda, kompostana, zacevljenje Turskog potoka umesto prvobitnih 480 sada 780 metara. Dodaje da nije bilo  lako obezbediti sredstva , ali da je sada Ministarstvo obezbedilo 30 miliona evra i da će radovi na proširenju krenuti do kraja septembra.

Milovanović kaže da stoji iza svake izgovorene reči i da će ostavku podneti onome ko ga je postavio na ovo rukovodeće radno mesto. Na sastanku  Koordinacionog tela za rad deponije Duboko koji je održan u Čačku u utorak 3.9. zaključak je da počne prijem otpada o čemu je obavešteno Ministarstvo sa kojim će biti održan novi sastanak.

-Niko nije najavio povlačenje iz projekta od opština osnivača, a kada pričamo o izjavi gradonačelnika Čačka ne vidim razlog za ljutnju, Devetnaest godina čačanski “Komunalac” duguje “Dubokom”sredstva  i to govori o odnosu prema JKP “Duboko” i Gradu Užicu – kaže Milovanović i dodaje da bi svakoj lokalnoj samoupravi sada za gradnju deponije bilo potrebno deset godina pod uslovom da pronadje prostor i da se građani ne bune.