Pocetna Društvo Stigli plastenici u užička gazdinstva

Stigli plastenici u užička gazdinstva

183
0
Podelite

U užička gazdinstva stigli su i montirani plastenici, koje su korisnici dobili kroz program Grada Užica i “Fondacije Ana i Vlade Divac”. Predstavnici Fondacije u pratnji gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević i njenih saradnika posetili su Marinu Minić, jednu od ukupno 26 korisnika, koji su plastenike dobili uz minimalno sopstveno učešće od 20 odsto.

“Uvek je zadovoljstvo kada vidite da od mera i programa koje realizujemo naši sugrađani imaju dobrobit i korist”, naglasila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Posebno me raduje što je u pitanju žena, čije domaćinstvo se inače bavi jednim starim zanatom, a u pitanju je proizvodnja ratluka na stari tradicionalan način. Iskreno se nadam da će ova donacija dodatno unaprediti i njihovu proizvodnju i životni standard, što negde i jeste cilj samog programa.

Ona je podsetila da su krajem jula meseca potpisani ugovori sa ukupno 26 korisnika sa područja grada i da su svi oni dobili plastenike, za koje je izdvojeno ukupno šest miliona dinara, od čega su četiri miliona dinara sredstva iz budžeta grada, a dva miliona dinara sredstva “Fondacije Ana i Vlade Divac”.

“Ovo je možda odlična prilika da pozovemo naše sugrađane da vođeni Marininim primerom naredne godine konkurišu i dobiju plastenike kako bi pokrenuli ili proširili proizvodnju voća, povrća ili cveća. Takođe i ovom prilikom želim da se zahvalim Fondaciji Divac na veoma uspešnoj saradnji koja traje osam godina, kroz koju smo podržali više od 200 poljoprivrednih proizvođača. Mi kao grad nastavićemo da ulažemo u dalji razvoj i plasteničke i sveukupno poljoprivredne proizvodnje i kroz saradnju sa Fondacijom Divac i kroz direktna davanja i subvencije”, poručila je gradonačelnica.

Bojana Vujičić iz “Fondacije Ana i Vlade Divac”, ističe da je posebno važno podržati male poljoprivredne proizvođače koji su najaviše pogođeni posledicama klimatskih promena.

“Treba im pomoći da jedan deo svoje proizvodnje osiguraju u zatvorenom i zaštićenom prostoru. Inače, pored ovog projekta, grad Užice i Fondacija aktivno sarađuju na projektu osnaživanja mladih poljoprivrednika. Ove godine čak sedam partnerskih opština učestvovalo je u fondu čija je vrednost bila blizu pet miliona dinara, kroz koji podržali smo 23 mlada poljoprivrednika. Konkurs je bio namenjen učenicima završnih godina srednje poljoprivredne škole koji su članovi registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i koji nameravaju da svoj život na neki način nastave u oblasti poljoprivrede, bilo školovanjem ili životom u svojim gazdinstvima. Tri mlada poljoprivredika sa područja grada Užica podržana su kroz taj projekat u ovoj godini.”

Marina Minić korisnica plastenika u kome su već zasađene jagode, zahvalila se na ovoj vrednoj donaciji.

“Želim da se zahvalim gradonačelnici, gradu i Fondaciji Divac na dodeli plastenika koji meni i mojoj porodici znači mnogo, dali su nam vetar u leđa. Investicija je velika i ne bi mogli sami da ga kupimo. Nadam da ćemo naše ideje sada ostvariti i želim da poručim svima koji imaju nedoumice da konkurišu jer je pastenik odličan. Još jednom hvala svima koji su nam ovo omogućili”.

Ovo je treća godina u kojoj se na ovaj način podržava razvoj plasteničke prooizvodnje, a kao je interesovanje sve veće, naredne godine očekuju se i veća sredstva.