Pocetna Galerija Snovi o svetlosti izranjaju iz tame

Snovi o svetlosti izranjaju iz tame

111
0
Podelite

Sinoć je u prizemlju Gradske galerije Užice otvorena izložba pod nazivom „Snovi o svetlosti“ koju čini 36 grafičkih dela čiji su autori dvoje renomiranih italijanskih grafičara Vladimiro Elvijeri (1950. Skio, Vićenca) i Marija Kjara Toni (1950. Porto Mantovano, Mantova). Oni su izložili po 18 radova uglavnom izvedenih u tehnici suve igle na različitim podlogama. Umetnici koji su poznati užičkoj publici, jer su redovno prisutni na bijenalu Suva igla, sva izložena dela poklanjaju Gradskoj galeriji. Izložba traje do 27. septembra.

Saradnja užičke Gradske galerije, odnosno, bijenala Suva igla i Međunarodne smotre grafike „Umetnost i presa“ u italijanskoj Kremoni, intenzivirana je velikom izložbom „Savremeni italijanski grafičari“ koja je priređena u Gradskoj galeriji 2013. godine. Na njoj je izlagalo 40 italijanskih umetnika, među njima i Vladimiro Elvijeri i njegova supruga Marija Kjara Toni. Sada su ovo dvoje umetnika izložili radove, kako je rekao Elvijeri, koje su stvarali „jedno pored drugog“, a istovremeno su odvojeno gradili svoje ličnosti kroz različite tehnike, različite načine kojima pristupaju umetnosti i kroz različite filozofije koje se prepliću, ali se nikada jedna ne nameće nad drugom, već kroz zajednički rad održavaju svoju individualnost što se može primetiti na radovima koji daju značajan doprinos razvoju tradicionalnih tehnika. Sve izložene radove, kako je istakao Vladimiro Elvijeri, on i njegova supruga Gradskoj galeriji poklanjaju od srca.

– U daljem razvoju odnosa između Italije i Srbije, Marija Kjara Toni i ja, počastvovani pozivom srpskih prijatelja da izložimo naše grafike u godini u kojoj je Užice nacionalna prestonica kulture, odlučili smo da izložena dela poklonimo Gradskoj galeriji, s ciljem da doprinesu razvoju kolektivne umetničke baštine i budu pobuda za izučavanje onima koji vole umetnost štampe u svim njenim oblicima i izrazima. Radi se o ukupno 36 skorašnjih radova, izvedenih gotovo isključivo u tehnici suve igle na pleksiglasu, štampanih na crnoj hartiji postupcima ispitivanim u našim ateljeima u Kremoni, do 2020., a kasnije u Skiju. Radovi u kojima svetla ne proizilaze iz beline lista, već kao rezultat upotrebe svetlih mastila, srebra i zlata, na crnoj podlozi. „Snovi o svetlosti“ tako izranjaju iz tame sveta otkrivajući naše najintimnije emocije – navodi u katalogu Vladimiro Elvijeri.

– Otkako je 1993. godine grafička umetnost postala važan deo izlagačke prakse Gradske galerije, a Međunarodni grafički bijenale Suva igla pozicionirao Užice kao važno mesto na grafičkoj mapi sveta, italijanski umetnici su svojim učešćem na Bijenalu i, pre svega, svojom stvaralačkom ingenioznošću obeležili neke od najvažnijih datuma ove internacionalne smotre. Među njima, Marija Kjara Toni i Vladimiro Elvijeri zauzimaju posebno mesto. Ne samo zbog toga što su nam pokazali teško dostižno umeće u jednoj zahtevnoj grafičkoj disciplini, već i zbog toga što su dugi niz godina na više načina prisutni u pronošenju dobrog glasa o Užicu i njegovom Bijenalu širom sveta. U svakoj od uloga koju su imali na Bijenalu, bilo kao izlagači, bilo kao članovi stručnog žirija, bilo kao vrhunski eksperti u radionicama koje su vodili ili kao inicijatori kulturne razmene, iskazali su dar bezgraničnog prijateljstva. Njihov višedecenijski zajednički rad, njihove likovne poetike i njihova spremnost da nesebično podare svoje iskustvo, dokazuju da ono što jednom izađe ispod grafičke prese nije samo čin kreativne volje, već čin najuzvišenije ljudske dobrote i potrebe da razumemo, osećamo i delimo svet oko nas i svet u nama, rekao je direktor Gradske galerije Zoran Cvetić.

Izložbu koja je deo programa „Užice – prestonica kulture 2024. godine“ otvorila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević zahvalivši se italijanskim umetnicima na darovanju svojih dela Gradskoj galeriji, a samim tim i Gradu Užicu.

– Naša Era kulture i Užice, kao prestonica kulture, od danas će baštiniti izuzetno stvaralaštvo ponosno ga prikazujući svim našim posetiocima kao i budućim generacijama – rekla je gradonačelnica Užica i ovom prilikom uručila prigodne poklone umetnicima za izuzetan doprinos višegodišnjoj kulturnoj saradnji između Italije i Srbije, za donaciju umetničkih dela, za promociju suve igle kao tehnike, ali i Međunarodnog bijenala Suva igla u Užicu.

Učenici muzičke sekcije Doma srednjih škola u Užicu, većina pohađa srednju Muzičku školu „Vojislav Lale Stefanović“, izveli su poznatu kompoziciju Bela ćao sa kojom su osvajali drugo mesto na republičkoj „Domijadi“.